Saturday, September 25, 2010

The Amnesiac Arsonist


Rais berjalan menyusuri sungai di dalam kebun getah itu sambil mengusung radio. Tujuan Rais adalah untuk ke taman bunga di seberang sungai sebelah kebun getah. Hajat Rais untuk bersantai dan berjoget lambak di taman bunga dengan ditemani lagu dari Klasik FM. Kerana itulah radio besar itu dikiliknya ke hulu ke hilir. Letih kilik, dikendung pula.

“Langkah mayat aku dulu!” Begitulah tegasnya Rais apabila ada suara menyuruhnya berhenti mengilik radio besar itu. Orang kesiankannya, tetapi dia pula bertegas seakan Karpal Singh. Akan kubawa radio ini sampai ke muzium, begitulah tegasnya.

Berjam-jam Rais menyusuri sungai mencari jambatan untuk menyeberang ke taman bunga, tetapi usahkan jambatan, lubang hidung pembuat jambatan pun tak kelihatan. Lama Rais mencari, akhirnya Rais melihat kesan abu dan arang.

“Celaka sungguh!” Marah besar Rais.

“Siapa yang bakar jambatan ni?” Soal Rais semacam pendekar bernama Badek dengan misai melentang dan kemuncup di mulut. Rais terus menyumpah dan memaki pembakar jambatan. Rais lupa. Seminggu sudah dialah yang bertindak pandir membakar jambatan tersebut.

Jambatan itu dibakar minggu lepas oleh Rais sendiri. Rais marahkan jambatan itu kerana seharian dia memancing dari atas jambatan itu, hanya ikan-ikan keli, sepat, haruan dan sebarau yang diperolehinya.

Jambatan sial! Pembawa sial! Maki Rais. Rais mahukan ikan yang lebih besar. Rais sudah jemu dengan keli, sepat, haruan dan sebarau. Rais mahukan ikan tuna, ikan marlin, ikan yu malah ikan paus. Sialan jambatan punya angkara. Lantas Rais mencurah petrol dan membakar hangus jambatan tersebut. Bukan Rais tak pernah belajar Sains tentang habitat ikan, tetapi dia lupa.

“Sial punya pembakar jambatan. Menyusahkan betul,” mulut busuk Rais masih tak puas hati. Hajatnya untuk berjoget lambak di taman bunga seberang sungai terbantut.

Semasa hati Rais membuak marah, perutnya memulas seakan irama Klasik FM. Alamak! Rais nak melepaslah pulak. Lantas Rais meletakkan radio gedang yang sedang dikiliknya di umbi pokok getah dan mencari tempat melepas.

Semasa melepas, Rais melihat sekeliling. Mana tahu ada orang yang melihat atau mencuri rakam dengan handphone. Tup-tup, ada gambarnya sedang melepas dalam Youtube. Naya nanti!

Semasa mata Rais meliar ke kiri-kanan. Rais ternampak sebuah radio di umbi pokok getah.

“Tak bersyukur betul. Tak syukur nikmat. Tak insaf nikmat tuhan. Radio masih elok dan cantik dibuang sesuka hati!” Protes Rais. Ek-eleh, lupa pulak bahawasanya dialah yang meletakkan radio itu di situ.

“Aku ambil je lah radio ni. Membazir dibiarkan di situ,” Rais membuat keputusan sambil membetulkan zip seluarnya. Lega...

Rais mengambil radio di umbi pokok getah dan mula berjalan. Tiba-tiba dia tersepak sesuatu.

“Binawe betul! Jembalang mana pulak berak merata ni! Celaka!”

Marah tahap megawatt Rais apabila dia tersepak tahi yang masih panas. Masakan tidak panas. Punggung Rais pun masih panas kerana dialah yang melepaskan tahi itu sebentar tadi.

Dalam keadaan marah Rais berjalan pulang. Tetapi sekali lagi dia terlupa.

“Eh! Jalan mana aku nak ikut ni. Kiri ke kanan?” Rais bertanya dirinya sendiri.

Bersesat-sesatlah Rais sebelum sampai ke rumah kerana dia Melayu, dia mudah terlupa!

Friday, September 24, 2010

Terlalu Baik Sampai Muflis

.
Aku terbaca dari portal Malaysiakini, artikel I'Da World batal niat laksana projek RM313b di K'tan. Aku petik,
.
**** mula****
.
Syarikat itu dilanda kontroversi ekoran tindakannya yang mengekut semua pihak kerana bermurah hati untuk menderma sebanyak RM4 bilion kepada PAS Kelantan bagi membangunkan negeri itu.
.
Ini termasuk Projek Super Mega Seri Tujuh (S7) yang membabitkan kawasan seluas 144,000 ekar atau 576 hektar melibatkan kos RM313.71 juta.
.
Cek replika sumbangan itu diterima oleh adik menteri besar Kelantan, Nik Din Nik Mat pada Ahad lalu.
.
Sementara itu, Abdul Rahim menjelaskan bahawa sumbangan RM4 bilion itu merupakan satu bentuk bayaran pendahuluan daripada jumlah keuntungan daripada projek yang hendak dilaksanakan itu.
.
"Tiap-tiap negeri, bila buat projek usahasama, 20 peratus akan diperolehi kerajaan negeri, 80 peratus kepada (rakan niaga). Jadi bila bercakap tentang RM300 bilion, 20 peratus itu lebih kurang RM60 bilion.
.
******Akhir*****
.
RM300 billion tu kos projek. Takkan nak derma kat orang 20% daripada kos projek. Bankrap la macam ni berniaga. Untung berapa ni?
.
Cakap nak share untung dengan kerajaan negeri, tetapi bagi derma kat parti. Ni mesti fikrah Umno, sebab tak faham beza antara parti dan kerajaan.
.
Nak Lebong pun cerdik la sikit.
.
Dahlah duitnya belum ada lagi. Jangan selepas ni cakap pula....sebenarnya I nak bagi 4 billion rupiah... sudahlah.

Sunday, September 19, 2010

Kononnya We Care
Kehadiran mereka kononnya agenda utama kita,


Jemputan ke atas mereka kononnya pewarna program kita,


Nama mereka kita gahkan dibanner-banner di segenap persimpangan,


Tetapi....


Kenapa kita asingkan mereka bila tiba masa nak berkudap?


Makhluk hijau bersesungutkah mereka kerana kematian ibu ayah?


VVIP kita yang sepatutnya menyendukkan gulai untuk mereka!

Friday, September 17, 2010

Doa Untuk Yang TiadaRamadhan yang bertandang
telah berganti Syawal
.
Kita yang menumpang
pasti bersua ajal
.
Menyayangi seseorang
bersedia untuk terpisah
.
Mengingati yang telah pergi
jangan dilupa yang ada di sisi
.
Mencintai Yang Maha Kekal
Sejahtera dunia, Selamat akhirat
.

Thursday, September 16, 2010

Semuanya Kerana Wang

Kerana wang ramai manusia sanggup lakukan apa sahaja. Lagi besar nilai wang, lagi brutal manusia sanggup lakukan.

Kerana beberapa ribu, seorang manusia sanggup membunuh 2 insan yang tak berdosa dengan dibiarkan terikat tanpa oksigen.
Kerana beberapa juta, seorang manusia sanggup merancang pembunuhan kejam dengan membakar mayat-mayat mangsa.
Kerana berjuta-juta wang, manusia juga sanggup membunuh dan menghapuskan bukti dengan meletupkan mayat mangsa.
Hatta kerana beberapa ringgit pun, ada manusia yang sanggup meragut, melawan ibu-bapa, merderhaka kepada ibu-bapa, bergaduh adik-beradik, menipu, mengkhianat, mencuri, merompak.
Kerana wang juga, ramai manusia yang berani menempah api neraka!
Ya Allah janganlah aku tertipu dek wang, banyak atau sedikit.

Tuesday, September 14, 2010

Ter Bestest


Terima kasih kepada tuan punya kartun.
Dikopi dari laman bro tukar tiub.

Saturday, September 11, 2010

Dikencing Yahudi Puak-Puak Ni


Siapa rugi kalau Quran dibakar? Bakar Quran bukan macam bakar Utusan atau Sinar harian. Kalau mereka rasa Islam akan rugi, atau Allah akan rugi. Bodohlah mereka. Islam tak rugi apa-apa kalau mereka bakar Quran.

Yang rugi mereka sendiri. Habis duit beli Quran untuk bakar. Mereka lupa kita ada hafiz dan hafizah seumur 9 tahun!

Paling besar kerugian mereka kerana Quran sudah di tangan, tetapi tidak mahu membaca atau beriman dengan apa yang terkandung dalam Al-Quran.

Mungkin mereka berjaya mem’provoke’ segelintir umat Islam. Memang itulah yang mereka mahu. Melabelkan muslim sebagai pengganas.

Mereka mahukan muslim bertindak balas. Mereka mahu kita hysteria. Mereka mahu pengebom di Iraq, Pakistan terus mengebom sana-sini. Mereka mahu muslim pembakar bendera Malaysia di Indonesia terus berdemo secara ganas dan mengebom kelab malam di Bali.

Selari dengan itu, mereka sebenarnya mahukan kafir terutamanya orang kristian terus membenci Islam. Jangan cuba-cuba jinak dengan Islam. Mereka mahu Kristian di Australia, England, Perancis dll membuat demostrasi balas terhadap orang Islam.

Kalau ada seorang muslim yang tiba-tiba membakar bible, itulah sebenarnya yang mereka mahukan!

Jadi kita janganlah terjebak dengan taktik pelampau-pelampau ini.

Tuhan mereka Allah juga. Mereka mahu berperang dengan Allah, bukan dengan kita. Allah mampu tewaskan mereka tanpa pertolongan kita. Lagipun kebanyakan kitapun banyak menyerang Allah kebelakangan ini, semata-mata kerana nak menang pilihanraya.


Membaca Quran tetapi menolak hukum yang terkandung di dalamnya rasanya lebih teruk daripada si jahil yang tak pernah kenal alif ba ta yang membakar Al-Quran.

Yang berdekah-dekah siapa lagi, tentunya Yahudi.

Thursday, September 9, 2010

Corat-Coret Balik Raya
1 : Kelantan FMMasuk sempadan Kelantan sahaja, mesti tukar channel radio. 97.3 FM. Kelantan FM. Rindu nak dengar DJ berceloteh berkecek Kelate. Rindu nak dengar dikir barat. Rindu nak dengar lagu Anak Tupai, Ayam Serama, Belale Preekk, Cik Mek Molek, Ultraman, lagu pasal bola dan macam-macam.

Lagu dikir moden Kelate sentiasa evergreen dan up-to-date. Ada je lagu polular, mesti ada versi dikir moden. Senikatanya yang paling aku suka. Mencengkam dan kena atah mottek atau kata orang-orang tua, right on the dot.

Baru beberapa minit aku dengar Kelantan FM. Tupp.....

Aku terpaksa tukar channel lain. Tak tahan, telinga berbulu, berasap. Hati terbakar. Mana tahan. Asyik mengata dan mengutuk Kerajaan Negeri sahaja.

Kerajaan PAS sudah 20 puluh tahun memerintah Kelantan. Itulah kehendak dan aspirasi majoriti rakyat Kelantan samada pemastautin atau perantau. Takkan RTM tak reti-reti lagi. Tak perlulah berdakyah lebih-lebih dengan cukai yang dibayar rakyat.

DJ pun jangan lebih sudu dari kuah. Jangan jadi kaduk naik junjung. Bagilah informasi dan hiburan untuk rakyat yang mendengar. Nak berpolitik, jangan jadi DJ. Jadilah JKKK.

Itu baru celoteh DJ. Belum lagi dengar berita tempatan!

Oh! Kelantanku.


2: RTM

Sempena hari raya yang bakal menjelang. RTM banyak menyiarkan ucapan pegawai-pegawainya di radio. Kebanyakannya mengajak kita semua berbaik-baik. Sempena hari baik, bulan baik. Jangan jadikan ideology politik, bangsa, agama sebagai pemisah.

Sungguh suci, sungguh murni. Macam minyak masak Seri Murni!

Aku amat bersetuju. Sesama Islam jangan jadikan perbezaan politik sebagai batas antara kita. Cuma RTM jangan bercakap macam computer tak cukup memori.

RTM perlu sedar. Mereka perlu menukar cara pemberitaan mereka jika mahu rakyat lebih berkasih sayang sesama mereka. Jangan lihat sebelah pihak sahaja. Kitakan 1Malaysia!

Dengan mengutuk dan membawa berita buruk tentang Nik Aziz, Haji Hadi, Anwar Ibrahim saban hari saban malam bukan hanya membuatkan orang Umno makin benci pada mereka, tetapi orang PAS dan PKR juga akan lebih menyampah dengan pemimpin Umno khususnya Rais Yatim yang menjaga Radio TV.

Semalam dalam perjalanan balik kampung, aku mendengar berita radio.

...... Bekas PM, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad mengatakan agama Islam dan penganutnya menjadi mangsa pemimpin PAS yang menggunakan agama sebagai senjata kelangsungan hidup dalam politik supaya parti itu terus mendapat sokongan...bla bla apa nama bla correct correct correct bla apa nama bla....bla ....... apa nama.....

Diberitakan statement dari mangkuk-mangkuk yang menyokong dan tumpang tui dengan statement ini.

Cuba kita kaji dan renung betapa bahayanya pemberitaan cara ini dalam konsep 1Malaysia. Orang yang kepala lututnya dipenuhi otak akan mengangguk dan bertambah benci mereka kepada Nik Aziz. Kadang-kadang kebencian mereka boleh bertukar kepada kebencian kepada Islam. Itu bahayanya.

Bagaimana pula dengan orang yang otaknya berada di kepala? Mereka juga akan tertanam benci kepada Mahathir dan mangkuk-mangkuk yang menumpang tui itu.

Come on la wei.... Di Malaysia ini, orang bergaduh bukan kerana bangsa, tetapi kerana ideologi politik. Inilah yang 1Malaysia ter’over look’!


3 : Mangkuk

Bulan baik. Hari baik. Ada orang nak bergocoh.

“Nok goccoh ke...” Marah betul pemandu Avanza hijau kepada pemandu Myvi yang menegurnya kerana parking tengah jalan.

Di depan Market Pasir Mas. Tempat yang selalu jem. Apalagi 28 Ramadhan! Dia parking betul-betul depan Market Pasir Mas di cabang tiga. Bukan sebelah kiri jalan, tetapi di kanan! Di pembahagi jalan! Kereta lain terpaksa melepasinya di sebelah kiri! Unscrupulous! Longgar skru!

“Nok goccoh maghilah. Aku buke parking. Aku tunggu orang jah. Tokleh ke? Mu ingat aku oghe luar ke?...” Meluru Melayu itu keluar kereta menuju kearah Melayu yang menegurnya. Orang ramai tengok saja. Termasuk aku. Semasa tengah ribut mangkuk ayun tu mengamuk nak bergocos, aku terus masuk pasar dengan kepala berserabut memikirkan telatah manusia yang tak boleh bezakan antara undang-undang dengan onde-onde.
.
MAAF ZAHIR BATIN
.

Wednesday, September 8, 2010

Raya Yang Pelik


Teruknya situasi kita hari ini hinggakan semacam biasa apabila mendengar berita kemalangan jalan raya atau kemalangan kerana mercun apabila tiba masa orang Islam nak beraya.


Raya kali ini menjadi pelik pada pada pandangan saya apabila bilangan kehilangan jiwa ditambah dengan kematian yang tidak dijangka. Sesungguhnya kita datang dari Allah dan kepadanyalah kita akan kembali.


Di Negeri Sembilan, 2 beranak telah dibunuh di dalam kediaman mereka sendiri, sehari sebelum mereka ingin balik berhari raya di Tumpat Kelantan. Siapa yang tergamak membunuh seorang ibu dan anaknya yang langsung tidak berbahaya? Membiarkan 2 jiwa tanpa oksigen dan tangan terikat adalah sesuatu yang tak masuk akal waras seseorang manusia. Pasti ianya dilakukan oleh kerabat terdekat setan yang berketurunan manusia kerana marahkan suku-sakatnya yang dirantai pada Ramadhan ini.


Kemudian bilangan kematian juga ditambah dengan kejadian seorang remaja 13 tahun di Pulau Pinang yang dikatakan membunuh diri dengan terjun dari tingkat 17. Sungguh trajis dan kasihan. Remaja yang dikatakan 'deeply depressed' itu diberitakan telah menghantar SMS kepada ayahnya sebelum kejadian itu yang berbunyi 'I LOVE YOU'. Apa yang sebenar terjadi, kita tidak tahu. Hanya Allah. Semoga sebenarnya ia tidak begitu!


Dekat tempat saya tinggal, di Terengganu, seorang warga emas telah maut apabila terlanggar tiang rumah semasa mencuba motosikal anaknya yang baru di baiki.


Di Pasir Mas Kelantan, budak perempuan comel berumur 6 tahun telah hancur tangan kirinya hingga pergelangan tangan kerana termasuk ke dalam mesin tebu yang ditinggalkan terpasang semasa budak itu menghampirinya.


Nampaknya OPS SIKAP perlu diperluaskan bukan sahaja di jalan raya. Main mercun, mengkhianati orang, membuli orang, mengabaikan keselamatan, sikap sambil lewa... Semuanya adalah SIKAP yang perlu di OPSkan.


Biarlah kita meneruskan amalan menziarahi kubur di raya ini, bukan kubur kita yang diziarahi orang. Bertimbang rasalah di jalan raya.


SELAMAT HARI RAYA. MAAF ZAHIR BATIN DARIPADA SAYA SEKELUARGA.

Ramli. Rohaya. Salsabila. Syahidah.Talhah.

Monday, September 6, 2010

Selamat Melayu Selamat


Orang Melayu amat mementingkan keselamatan. Sejak dulu-dulu lagi. Sebab itu apa-apa peristiwa pun dinisbahkan dengan selamat.


Untuk orang baru kahwin, selamat pengantin baru. Bila ulangtahun, selamat hari jadi atau selamat ulang tahun. Bila nak raya, selamat hari raya. Selamat menempuh alam remaja, selamat malam, selamat pagi, selamat jalan. Semuanya selamat. Berbeza dengan orang putih, mereka nak suka-suka atau enjoy saja. Sebab tu depa sebut 'good' dan 'happy'. Happy birthday, happy anniversary, good morning, good bye etc.


Nama orang dulu-dulu pun ada yang dinisbahkan dengan selamat. Kassim Selamat.


Jadi sepatutnyalah orang Melayu menjadi champion dalam aspek keselamatan. Tak kira di mana jua. Kalau bekerja, orang Melayu sepatutnya yang paling selamat cara kerjanya. Kalau memandu, semestinya orang Melayulah yang sepatutnya paling berhemah dan bertimbang rasa.


Masing-masing kita akan balik ke kampung masing-masing. Jalan raya pastinya akan penuh dengan kenderaan. Jalan jem bukan penyebab kematian di jalanraya. Paling terukpun, jika jem, kereta kita terpaksa berhenti beberapa ketika. Tetapi tiada kematian.


Jika kita ingin menyumpah atau naik angin kerana jem, bersyukurlah....Di China Ogos lalu, jalan mereka jem sehingga 100km! Jem berlarutan sehingga 9 hari! Hinggakan ada orang yang homesick! Pesta-pesta dibuat di tempat-tempat jem untuk menghiburkan pemandu yang tersangkut. Gerai-gerai segera dibuka untuk mengambil peluang berniaga dengan orang yang tengah jem.


Itulah 'the worst' yang jem boleh sebabkan. Kereta terhenti. Tetapi tiada kematian. Kematian di jalanraya disebabkan oleh kelajuan. Kelajuan yang selalunya menyebabkan kemalangan ngeri. Terbabas, memotong tak lepas, bertembung head-on, menyondol belakang kereta lain... Bukankah itu semua berpunca daripada kelajuan?


Menambahkan keterukan lagi apabila jarak antara kenderaan tidak dijaga. Jika jarak 2 saat antara kenderaan tidak dijaga, apatah lagi jika kereta dalam kelajuan yang tinggi, kemalangan maut amatlah dekat.


Oleh itu tuan-tuan, jika kampung anda masih dalam Semenanjung Malaysia, tak perlulah pandu laju gila. Orang lain tak kagum sedikitpun. Menyumpah adalah. Jika termakan sumpah, itu pun penyebab kemalangan juga.


Jadilah orang Melayu Tulen, semuanya SELAMAT.


Selamat Hari Raya. Selamat Balik kampung. Selamat makan lemang dan ketupat. Selamat menziarahi kubur. Selamat memakai baju baru. Selamat bermaafan. Jangan main mercun.

Sunday, September 5, 2010

Tak Ada Beban, Batu DigalasNegara kita nampaknya masih tidak dapat menerima 2 pandangan yang berbeza secara jantan. Bangkangan untuk ‘check and balance’ dalam negara demokrasi nampaknya tidak diraikan di sini walaupun kita telah merdeka lebih 53 tahun. Menjadi pembangkang perlu bersedia untuk bermain bola dengan padang ber’gradien’ 25 darjah dan palang gol yang beralih-alih. Apa lagi mempunyai pengadil yang sering meniup wisel bila saja mereka mendapat bola!

Tiada media coverage untuk pandangan mereka, kecuali apa yang mahu dimanipulasikan cukup-cukup. Jika ada apa-apa isu timbul, bukan mereka yang dicari untuk mendapatkan penjelasan, sebaliknya parti yang satu lagi yang berpesta mengeluarkan pendapat termasuk pembaca berita TV yang sepatutnya membaca sahaja apa yang ditulis.

Jika tidak masakan MB Kelantan yang tua-tua begitu perlu ke mahkamah untuk menyerahkan writ saman kepada Petronas. Bagi MB Kelantan, itulah jalan terakhir yang diambil setelah rakyat Kelantan dinafikan royalti minyak yang sepatutnya mereka dapat. Saya sokong langkah ini walaupun saya pengisi minyak Petronas tegar untuk kereta saya. Saya perlu sekular untuk perkara ini. Isi minyak suku, royalti suku!

Jika tiada pembangkang, rasanya masih ramai pemilik kereta yang di’blacklist’ dan tidak dapat memperbaharui road tax kereta mereka kerana saman berekor yang belum tentu mereka salah (Saya pun ada 2 yang bukan saya lakukan). Jika tiada pembangkang, dah dapat kita tikam judi bola. Jika tiada pembangkang, harga petrol kita rasanya lebih mahal daripada sekarang. Gula dah lama dulu naik dan harganya lebih tinggi daripada sekarang. Tarif air diselaras (naik la ni!) semua negeri. Jika tiada pembangkang, kita tak akan tahu tentang isu correct-correct-correct, isu komisyen kapal selam, isu APCO. Jika tiada pembangkang, konsert-konsert dan program lagho makin galak. Pembaziran. Penyalahgunaan kuasa. Penyalahgunaan wang. Rasuah jangan ceritalah...

Sudah cukup perit dan letih yang dialami oleh pembangkang. Pun begitu, bagi yang bahalol menyimpan otak di kepala lutut walaupun sesetengahnya ada ijazah dan phD, mereka sering melalak dan melabelkan pembangkang hanya tahu membangkang!

Ini ditambah lagi dengan tindakan tidak cukup sifat MP Ipoh Barat DAP, M Kulasegaran yang tidak bersetuju dengan nama KLIA2 untuk Lapangan Terbang Tambang Murah yang baru. Bagi saya, hal macam ni, tak usahlah pembangkang nak tempel-tempel. Nama ni, bagilah orang yang menang tentukan. Lagipun bukan nama Zainuddin Maidin atau Ahmad Maslan yang diberikan kepada lapangan terbang baru tu. Hatta jika kerajaan ingin menamakannya LTASHSRTJJ (Lapangan Terbang Antarabangsa Sekembang Hati Semangkuk Rasa Tanpa Jemu-Jemu) sekalipun, tak perlulah M Kulasegaran berbunyi pasal benda ini. Apalagi bila beliau mencadangkan pula nama TARIA, iaitu Lapangan Terbang Antarabangsa Tunku Abdul Rahman untuk lapangan terbang itu.

Kalau tak ada isu, baik diam sahaja. Kadang-kadang diam itu petanda ‘wisdom’ yang kita miliki. Atau YB mahu membuktikan kecintaan tidak berbelah bahagi kepada negara kepada Pasir Salak yang asyik menyalak YB?

Friday, September 3, 2010

Si Islam dan Si Kafir Saling Mendoakan


Wanita Jepun seumur 40-an itu keluar dari Mercedes hitam dan terus menghampiri aku dan Jamadi yang sedang berjalan pulang ke Tokyo International Center. Dia berperawakan lembut, bertubuh kecil dan berskirt hitam labuh. Aku lihat seorang lelaki, mungkin suaminya sedang menunggu di dalam kereta.

“Excuse me...”

Dia memulakan bicara kepada kami yang tengah suspen. Jarang benar kami ketemu orang Jepun yang cakap oweng putesh di jalanan. Biasanya semua bila bercakap, sumimasen, sumimasen....

Dia menyambung lagi,” My husband and I want to go for a prayer at the church.....”

“We are sorry madam, we are new here. We don’t know any church here,” Jamadi segera memintas.

“No. I know where the church is. I am inviting you to come to the church, for Sunday prayer, together with us,” Jelas wanita Jepun hampir separuh umur itu.

Pelik. Di kala orang Jepun lain ramai mendakwa tidak beragama, hidup mereka hanya bekerja, kerja, kerja. Wanita ini begitu tekun pula berdakwah kepada orang lain, tanpa mengira bangsa dan warna kulit.

Pelik sekali orang Jepun. Mereka mungkin bangsa yang paling banyak mengambil syarikat kepada Tuhan yang Satu, Allah. Sampaikan Jepun kadang kala dikenali sebagai The land of goddesses. Besar punya syirik tu...

Semua benda dipuja dan dikatakan ber’spirit’. Daripada Gunung Fujiyama, pokok, burung, padi, angin... Hinggakan setiap orang juga dikatakan apabila telah mati akan menjadi ‘spirit’. Sebelum Jepun kalah perang dunia kedua, dalam jutaan ‘spirit’ yang dipercayai, hanya terdapat satu ‘living spirit’ iaitu Maharaja Jepun, yang juga Ketua Turus Angkatan Tentera Jepun.

Selepas Jepun menyerah apabila bom atom Amerika digugurkan di Hiroshima dan Nagasaki, Maharaja Jepun terpaksa (dipaksa) membuat pengakuan di radio supaya didengari oleh semua Nihon-jin (Patutlah orang Jepun pun dipanggil Nihon-JIN, kerana mereka percaya kepada ‘spirit’. Dalam kamus P.Ramlee disebut ‘mambang’ ...hahaha lawak selepas sahur).

Maharaja Jepun telah membuat kenyataan di radio. “I am not a god, I am a human being”, lebih kurang macam itu la... Kalau Nihoh-jin fikir elok-elok pun logik la. Maharaja ni makan, tidur, main carom, berak, batuk, sakit perut, selesema, kahwin, kadang-kadang kena tengking dek bini, kadang-kadang kena pujuk bini, tukar lampin anak, masa winter kena pakai baju sejuk, mandi telanjang, mengigau.... Ini sifat-sifat tuhan ke sifat makhluk?

Seorang professor dari Sophia University, Tokyo semasa ceramahnya pernah memberitahu. “Most of us Japanese were born as buddist, our parents took us to shrines. When we got married, we went to churches, because it’s trendy to get married in a church. Then when we die, we will go to shrine again. If you ask any Japanese, most of them will answer they do not have any religion.”

Lebih kurang itulah kata dan maksudnya. Kacau bilau dan caca marba sungguh. Patutlah kes stress dan bunuh diri tinggi di kalangan Nihon-jin.

“Oooo.... Sorry madam, we are Muslims. We don’t pray in church. We go to mosque,” Jawab Jamadi penuh hemah. Inilah tolak ansur orang Melayu sebenarnya. Tidak cepat melatah, tetapi tegas. Itulah sebabnya Islam di Tanah Melayu tidak tergadai walaupun bertahun dicengkam penjajah yang kafir bersilih ganti. Kuasa hilang, tetapi akidah kekal dihati. Alhamdulillah.

“On Friday, we go to the big mosque just over there, Hatagaya,” aku menambah sambil menunjukkan tangan kearah depan. Wanita itu senyum sambil mengangguk.

“OK then, pray for me at the mosque,” kata wanita itu sebagai menutup bicara. Masih tersenyum.

“We will, and you pray for us too,” Jamadi membalas ramah.

Isu mendoakan bukan muslim sudah terjawab dengan meroyannya Zahid Hamidi apabila Khatib Zakaria Ahmad berdoa untuk Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam khutbahnya. Ulamak sepakat bahawa dibolehkan dan tidak salah mendoakan agar diberikan hidayah kepada orang kafir tetapi tidak boleh mendoakan keselamatan akhirat untuk mereka (At least itu yang aku faham).

Isu orang bukan Islam masuk masjid juga sudah terjawab. Cerdik pandai Islam mengatakan diharuskan orang bukan Islam masuk masjid dengan kebenaran pengurusan masjid dan beradab (menutup aurat dan sebagainya). Di Masjik Jamek Tokyo (Tokyo Camii) di Hatagaya, benda ni tak menjadi isu pun. Masa sembahyang Jumaat pun ada krew televisyen Jepun mana entah sering membuat rakaman di dalam masjid. Apa lagi semasa hari-hari lain. Masjid ini menjadi tourist attraction, locals and far far away, as far as human can live!

Isu di Malaysia, pada pandangan aku bukanlah sangat isu orang bukan Islam masuk dan menyampaikan ucapan dalam masjid, tetapi isu orang Dap masuk berucap dalam masjid. Segalanya politik di Malaysia. Hinggakan royalty minyak dan hasil masul negeri pun dipolitikkan. Padahal kalau Pantai Senok menjadi macam Kerteh jika gas dan minyak didaratkan di situ, kampong siapa tu? Mustapha Mamat dan Awang Adek juga! Mereka kan orang Bachok. Wei orang Jeli, Mustapha Mamat tu orang Bachok la!

Berbalik kepada cerita aku dan Jamadi dan wanita Jepun pendakwah Kristian tadi. Bagaimana pula meminta orang kafir mendoakan untuk kita di gereja atau di kuil. Aku tahu, permintaan kawanku Jamadi itu hanya bicara spontan pemanis mulut sahaja. Tetapi aku tertarik untuk mengetahui hukum sebenar meminta orang kafir mendoakan untuk kita. Apakah harus meminta orang kafir yang menuju ke gereja atau kuil atau synagogue atau gua atau banir kayu untuk mendoakan kita?

Perlukah aku bertanya Harussani? Atau Dr. Asri? Atau aku tanya sahaja Khatib Zakaria Ahmad? Sesiapa ada nombor telefonnya?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...