Sunday, October 31, 2010

Cawat Kote, Gomo Kelate Gomo & Hero Tak Gaddoh


Sebelum 2009, rekod terbaik Piala Malaysia Kelantan hanyalah sekali masuk final. Kalah dengan Perak.

Berbagai-bagai cara dah kaedah dibuat untuk membawa Piala Malaysia ke Kelantan. Selain pengurusan, taktikal, tukar jurulatih, pemilihan pemain, slogan juga dibuat untuk menaikkan semangat juang pasukan Kelantan.

‘Cawat kote’ adalah antara motto atau slogan awal yang digunakan pasukan Kelantan. Slogan ini mencetus kontroversi kerana bagi penyokong negeri lain, ianya berbau lucah dan tak elok. Tetapi bagi oram klatam, ‘cawwat kote’ bermakna singsing lengan baju atau lipat kaki seluar. Maknanya nak bermain bersungguh-sungguh la tu. Walaubagaimanapong, ‘cawat kote’ hanya mampu bawa Kelantan ke suku akhir je.

(Ivory Coast atau Cote d’ivoire main kat Piala Dunia takde pula orang komplen nama tu hahaha)

Jurulatih tersohor Kelantan, Mohamad Che Su mula memikirkan strategi mental yang lain. Dibuatnya ‘restu jurulatih’. Setiap pemain, sebelum masuk padang setiap permainan, akan jumpa jurulatih dulu. Minta restu, halal makan minum.... Pun masuk suku akhir je...Tak leh gi....

Tak salah ingatan, pada awal 90-an, Kedah yang champion masa tu mula menggunakan slogan ‘pulun Kedah pulun’. Masa itu, aku yang berada di Cheras buat A-Level pernah berkata pada kawan-kawan,”Elok Klate guna slogan...hero tak gaddoh”. Tapi aku ni siapa? Sekadar bercakap je le yop.

Negeri-negeri lain mula mengikut jejak Kedah. Kelantan guna ‘gomo Kelate gomo’. Perak guna ‘kejor yop kejor’, Terengganu guna ‘ peteh Tenganu peteh’, Negeri Sembilan guna ‘hoben jang hoben’. Sarawak guna ‘ngap sayot’, lain la sikit.

‘Gomo Kelate gomo’ pun ada menerima sedikit kritikan kerana ‘gomo’ selain bermaksud bersungguh, jika ada sabdu ‘gommo’ membawa maksud bergocoh atau bertumbuk. Ia semacam mengajak pemain Kelantan bergaduh. Apalagi reputasi Kelantan yang dikatakan suka main kasar (main orang!) dan penyokongnya suka merusuh dan baling botol. Kalau tambah ‘begomo’ jadi berlawan goccoh atau boleh juga membawa maksud bedooh atau lebih-lebih atau melampau!

Walaubagaimanapun, ‘gomo Kelate gomo’ nampak diterima ramai dan mudah pula disebut. Setelah sekian lama, akhirnya ‘gomo Kelate gomo’ membawa Kelantan ke final pada 2009 dan seterusnya juara 2010. Tahniah kepada semua rakyat Kelantan.

Senario pada final semalam mengingatkan aku semula pada motto ‘hero tak gaddoh’. ‘Tak gaddoh’ bermaksud tak tergesa-gesa atau tak beloghat atau tak cepat putus asa. Macam cerita hisdustan la, hero mesti kalah dulu, last-last baru menang! Mesti menang!

Bagi orang yang tak biasa dengan dialek Kelantan dan menyebut tanpa sabdu, ‘tak gaduh’, pun ok juga tu. Maknanya Kelantan tak akan bergocoh, tak suka bergaduh, very sporting!

Yang penting sekali, kita anggap kitalah ‘hero’...Hero mesti menang! Hahaha...

Setelah ketinggalan 0-1 hasil sepakan penalti Shahrulain, Kelantan bertindak bagai ‘hero’ yang pasti akan menang di hujung cerita. Banyaklah aksi-aksi dramatic ‘hero’ yang telah dapat dilihat.

Akhirnya, Hero menang kelebihan 1 gol.


HERO TAK GADDOH!

Saturday, October 30, 2010

Juru Kunci Gunung ???Jurukunci gunung sememangnya bukan seorang tukang pembuat duplicate kunci di pekan Gunong, Bachok, Kelantan.

Aku hanya tiba-tiba menjadi tahu akan istilah ini melalui berita TV semalam. Apa...? Tanyaku, seakan-akan tak percaya dengan apa yang keluar dari mulut pembaca berita. Apa lagi mulut pembaca berita itu sering menuturkan berita-berita propaganda dan jahat sejak dahulu lagi terutama di musim adanya pilihan raya kecil seperti di Galas atau Batu Sapi sekarang.

Selama ini aku hanya mengetahui ada penjaga gunung hanya dalam kisah dongeng sahaja melalui lagu rakyat.... Puteri Santubung, Puteri Sajinjang, Penjaga gunung Negeri Sarawak....

Setelah digoogle dan diyahoo, rupanya, terutama di Indonesia terdapat istilah jurukunci gunung. Apa kelayakan mereka tidak pula aku ketahui. Yang popular semestinya arwah Mbah Maridjan yang ditemui mati dalam keadaan bersujud apabila Gunung Merapi di Jawa Tengah meletus lagi.

Nama Mbah Maridjan menjadi popular semula apabila Gunung Merapi menunjukkan tanda-tanda mahu meletus lagi dan akhirnya meletus pada 26 oktober 2010. Kali terakhir ia meletus ialah pada 15 Mei, 2006, setelah meletus melebihi 60 kali sejak gunung ini dicipta Allah S.W.T di situ sejak lebih 400,000 tahun lalu. Mbah jadi popular kerana dia adalah jurukunci Gunung Merapi yang dilantik oleh Sultan.....payah benar nak eja nama sultan ini..... Tapi sah bukan Susilo Bambang Yudhoyono, Presiden Indonesia yang melantiknya.

Banyak lagi penjaga-penjaga gunung di Indonesia seperti Gunung Kelud yang jurukuncinya adalah Mbah Ronggo. Di tempat kita, tidak pula aku tahu wujud atau tidak jawatan ini. Yang pastinya sekitar kawasan Gunung Jerai, Gunung Ledang, Gunung Kinabalu ada JKKK atau autoriti yang menjaga, terutama membuat kutipan tiket bagi setiap kenderaan yang masuk mengunjung. Mungkin juga kerana gunung-gunung di tempat kita bukan gunung berapi. Oleh itu tak perlu penjaga...

Yang tak sedapnya, ada acara-acara ritual yang dibuat untuk kononnya mengelakkan gunung-gunung ini mengeluarkan bencana. Tak sedap kerana kita orang Islam. Mempercayai ada kuasa lain selain Allah yang dapat memudaratkan kita adalah dosa besar. Mensyarikatkan Allah adalah dosa yang tidak terampunkan.


Sesungguhnya Kami telah mengemukakan amanat kepada langit, bumi dan gunung-gunung, maka semuanya enggan untuk memikul amanat itu dan mereka khawatir akan mengkhianatinya, dan dipikullah amanat itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu amat zalim dan amat bodoh (Al-Ahzab 72).

Wallahu a’lam.

P/S- Cukuplah kita hanya ada penjaga mohor besar.

Friday, October 29, 2010

Berita Baik Untuk Rakyat Johor


Tadi TV3 cakap caj air akan diSELARASkan di Johor....... dijamin tak akan bebankan pengguna.


2-3 minggu sudah di Kedah, depa jaja caj air NAIK. Bukan SELARAS.


Apa bezanya, hanya orang Galas yang tahu.

Wednesday, October 27, 2010

Tiada Lebihnya Ijazah Calon PAS


Mahmoud Ahmadinejad, Presiden Iran, dipandang cerdik bukan kerana ijazah kejuruteraan yang dimilikinya. Mahmud Abbas, Presiden Palestin, kelihatan bodoh bukan kerana dia tidak pass SRP.

Segulung ijazah adalah tiket untuk keselesaan hidup bagi kebanyakan orang dalam dunia hari ini. PhD tidak menjanjikan kebijaksaan. Berapa ramai professor universiti yang kelihatan bodoh dan bangang secara terang-terangan yang kita dapat lihat di TV?

Cerdik bodoh seseorang terletak dalam tindak-tanduk kita seharian. Tindak-tanduk dilahirkan daripada cara kita berfikir, bagaimana kita berfikir dengan menggunakan segala ilmu dan akal yang kita ada dalam menetapkan prioriti kita. Adakah prioriti kita Melayu atau Islam? Cina atau Islam? India atau Islam? Arab atau Islam? Mamak atau Islam?

Seorang pemuda yang menumbuk ibunya di Kemaman sehingga koma adalah manusia terbodoh yang pernah Malaysia lahirkan. Tiada guna sijil yang melayakkannya bekerja dengan Petronas atau Shell atau BP atau pernah ke angkasa sekalipun.

Begitu juga dengan pemuda lain, seorang pegawai bank yang menggugut mahu membakar rumah ibunya di Ampang. Diapun manusia terbodoh dalam sejarah Malaysia. Penjahat yang terjahatpun hanya jahat pada orang lain, bukan pada ibu mereka.

Janganlah kita pula terpedaya dan jadi kebodoh-bodohan dengan membandingkan sijil yang dimiliki calon-calon dalam pilihanraya. Taraf kebijaksanaan calon PAS, Dr. Zul bukan terletak kepada ijazah kedoktoran Universiti Malaya yang dimilikinya. Track record telah menunjukkan Dr. Zul adalah seorang yang bijak dan cerdik. Di masa anak muda dan doktor lain hanya sibuk mencari habuan dunia, Dr. Zul yang masih muda belia sanggup berlawan dengn Tengku Razaleigh yang otai dalam Umno demi Parti Islam.

Walaupun asyik kalah dalam piliranraya yang diceburinya, Dr. Zul tetap mahu membina kekuatan Parti Islam di Gua Musang. Jika Dr. Zul mahu menang, PRU 2008 dahulu boleh sahaja dia bertanding di tanah kelahirannya, Guchil, Kuala Krai. Orang Guchil sejak dulu mahukan Dr. Zul. Apatah lagi Allahyarham ayahandanya juga pernah menjadi ADUN Guchil. Dr. Hatta mesti mengangguk tanda setuju.

Calon Umno di Galas, aku lihat inferior bukan kerana dia hanya memiliki SPM. Tetapi kerana perjuangannya aku lihat semata-mata keduniaan. Perjuangannya hanyalah topeng untuk survival sebuah parti yang telah ecer dan menecer rasuah.

Abang Uji calon PAS di Manik Urai dulupun tiada ijazah berbanding calon Umno Tuan Aziz, tetapi Abang Uji aku lihat lebih bijak dan cerdik kerana menyokong Tok Guru Nik Aziz berbanding Muhyiddin Yassin.

Menjadikan ijazah vs SPM sebagai modal kempen akan menyebabkan ramai orang terasa jauh hati. Dato’ Anuar Tan, Exco Kanan Kerajaan Negeri Kelantan pun tiada ijazah, tetapi dialah salah seorang exco yang cemerlang sejak dahulu. Pilihannya daripada Buddhism kepada Islam dan seterusnya daripada parti Gerakan kepada PAS menjadikannya lebih cerdik daripada orang lain dan sebab itulah Tok Guru Nik Aziz percaya pada beliau.

Ya Allah, Selamatkanlah Kawanku


Suatu ketika, aku menerima panggilan dari kawan rapatku, Matex, yang sudah lama tidak berjumpa mata. Setelah bercerita itu-ini, dia menyuruh aku mengunjungi satu blog.


Kenapa? Aku bertanya suspen, kerana nada Matex cukup menggambarkan ketidakgembiraannya.


"Mung tengok dan baca lah, kemudian mung nasihatlah apa yang patut," jawapannya menambahkan ombak suspen bahkan kegusaran di hatiku.


Aku ke blog itu... Memang patut sebagai kawan, Matex dan aku berasa gundah-gulana. Seorang kawan rapat kami semasa A-Level dahulu telah menjerumuskan diri ke dalam aktiviti kaum nabi Lut! Dia secara 'bangga dan open' nya menukilkan aktivitinya di sebuah blog.


Tidak pernah ku jumpa seorang yang begitu luas 'general knowledge' nya selain daripada kawanku ini. Dia seakan ensiklopedia atau wikipedia bergerak. Dia sanggup makan nasi lemak semasa lunch dan nasi berlauk telur semasa dinner semata-mata kerana ingin membeli buku dan bahan bacaan.


Dia juga kaki surau. Dia ada serban Arqam dan seringkali memakainya. Aku pernah berimam dengannya beberapa kali. Cumanya, bila sampai bab politik, seringkali, dia masih mengagumi Mahathir melebihi kagumnya pada Haji Hadi.


Dia ke Bradford selepas A-Level. Dan blog itulah yang memberitahu aku perihal dirinya sekarang.


Sebagai kawan lama, apa yang boleh aku buat?


Ya Allah, Ya Tuhanku, Engkau kembalikanlah kawanku yang berambut khottok itu ke jalan yang Engkau redhai. Seperti yang telah dia jalani sebelum ini. Amin. Ya Rabbal Alamin.

Monday, October 25, 2010

Dr. Zulkifli Muhammad : MengGalas Harapan Dengan NamaAku kehilangan bayi lelaki sulungku pada 4 Jun 2000. Bayi lelaki berumur 7 bulan dalam kandungan itu disahkan meninggal padaku oleh jururawat bertugas, di muka pintu dewan bersalin Hospital Kuala Krai dengan suara kasar tak berperasaannya yang akan ku ingat sampai bila-bila.

Aku terima takdir Allah dengan penuh redha. Allah lebih menyayanginya.

Besoknya aku ke JPN, Mungkin aku seorang sahaja yang mendaftar kematian bayi pada hari itu. Bapa-bapa lain nampak ceria dan girang mendaftarkan kelahiran bayi masing-masing. Aku terdengar seorang bapa berjanggut lewat 40-an dengan bangga memberitahu orang di sebelahnya.

“Anak kawe, kawe bui nama Khulafa ar-Rasyidin”.

Wah hebat betul dia. Orang lain namakan anak dengan nama Abu Bakar atau Umar atau Uthman atau Ali sahaja, atau tambah Muhammad di hadapan. Tapi si brother janggut ini rangkum semua sekali. Khulafa ar-Rashidin! Tamakkah dia? Ekstrem kah dia? Taliban kah dia?

Sebenarnya tidak. Khulafa ar-Rasyidin membayangkan harapan beliau pada anaknya yang baru lahir. Harapan yang amat hebat dan besar dan berat. Agar anaknya menjadi pewaris Islam yang ditinggalkan Rasulullah sebagaimana Khalifah Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali.

Abdul Rahman dan Abdul Rahim menjadi nama pilihan ramai ibubapa. Aku yakin ini adalah kerana mereka mengharapkan anak mereka betul-betul menjadi hamba Allah yang Maha Pemurah dan Penyayang. Apalagi Abdul Rahman dan Abdul Rahim adalah sebaik-baik nama. Sudah tentu manusia bernama Abdul Rahman dan Abdul Rahim tidak sesuai langsung menjadi peminum arak, penjudi atau penzina.

Rata-rata orang Melayu menamakan anak mereka dengan pangkal nama Muhammad. Harapan mereka jelas supaya anak-anak mereka mewarisi sifat-sifat terpuji junjungan besar yang mulia yang kita amat kasihi ini. Betapa punahnya harapan dan malunya jika anak kita yang kita namakan Muhammad menjadi pendokong maksiat dan penegak kebatilan.

Saya percaya bapa-bapa yang menamakan anak mereka Yusuf bukan kerana mengharapkan anak-anak mereka mewarisi kehenseman dan kegantengan Nabi Yusuf, tetapi mengharapkan anak-anak mereka menjadi sabar, adil, bijaksana dan pandai mentadbir harta negara sepertinya. Minta dijauhi jika ada Yusuf di kalangan kita yang zalim dan membolot harta yang bukan miliknya. Pasti itu bukan harapan bapanya.

Bapa-bapa yang memilih nama Musa untuk anak-anak mereka sudah tentu mengharapkan anak-anak mereka menjadi hebat dan berani seperti Nabi Musa yang berani mengatakan kebenaran di hadapan Firaun yang mengaku tuhan. Jika anak-anak mereka yang bernama Musa membesar dan menjadi pengecut dan pemakan rasuah, sudah tentu berkecai dan tenggelam ghaib harapan mereka.

Ibrahim juga menjadi pilihan ibubapa dengan harapan anak-anak mereka menjadi hamba Allah yang berjasa seperti nabi pembina kaabah ini. Tetapi bayangkan betapa hancurnya harapan mereka jika Ibrahim yang diharap, membesar dan menjadi pejuang assobiyah, pengampu serta pemutar belit fakta dan kebenaran.

Tak kurang juga ibubapa yang menamakan anak-anak mereka dengan nama-nama ulamak besar. Anak yang dinamakan Shafei sudah tentu diharapkan supaya menjadi seorang yang alim, berani menegakkan hukum dan bakal dicari-cari oleh orang yang dahagakan kebenaran. Bukannya menjadi seorang yang bersifat lembu kenyang dan tidak bertanggungjawab dalam hal yang diamanahkan kepadanya. Nama Shafei sememangnya tidak afdal diberikan kepada orang yang tidak dapat membezakan antara kesesatan dan kebenaran.

Si kecil yang dinamakan Sayuti sudah tentu diharapkan membesar menjadi seorang warak yang sentiasa mengeratkan silaturrahim dan menyatakan kebenaran. Minta dijauhkan ibubapa untuk melihat anak mereka yang bernamakan Imam Sayuti hanya peka dengan kesalahan orang lain. Gembiralah ibu dan bapa jika Sayuti mereka menjadi kaki masjid dan penyokong jemaah Islam.

Tidak kurang juga ibubapa yang menamakan anak-anak sempena nama ulamak di rantau ini seperti Burhanuddin Helmi dan Hamka. Walaupun Hamka itu sebenarnya adalah nama singkatan kepada ulamak besar Indonesia Haji Abdul Karim Malik Amrullah. Ini semua adalah siratan harapan mereka yang mereka suratkan melalui nama yang menjadi doa yang akan dipanggil orang setiap hari.

Beruntunglah Pak Ayub di Johor, ayah kepada Salahuddin kerana anak beliau nampaknya benar-benar mahu menjadi seperti Salahuddin al-Ayubi.

Beruntung juga Tok Guru Nik Aziz di Pulau Melaka yang mana anak beliau Muhammad Abduh menjadi salah seorang pemimpin gerakan Islam masa kini seperti juga Sheikh Muhammad Abduh.

Amat beruntung sekali Pak Addullah di Negeri Bawah Bayu kerana anaknya Muhammad Bin Abdullah sanggup menjadi pendokong utama gerakan Islam di bumi Sabah yang masih malu-malu dengan gerakan ini. Seperti juga Muhammad bin Abdullah, Idola kita, Nabi kita yang setia membawa Islam di zaman jahiliyyah Mekah.

Bertuah juga arwah YB Muhammad atau YB Mat Obat yang mahukan anak beliau mencontohi pejuang Islam tersohor YB Prof. Dr. Zulkifli Muhammad kerana anak beliau kini Dr Zulkifli Muhammad cergas menegakkan Islam dan menjadi kebanggaan terutama bagi penduduk di jajahan Gua Musang dan Kuala Krai.

Aku juga seperti bapa-bapa dan ibu-ibu di atas. Berbekalkan harapan, anakku ku namakan Muhammad Talhah walaupun dia tidak akan dapat hidup di dunia ini bersamaku dan mamanya. Yang aku pasti harapanku supaya dia menjadi penghuni syurga terkabul seperti juga sahabat Nabi S.A.W., Talhah bin Ubaidillah yang telahpun dijanjikan syurga walaupun semasa hayat beliau masih ada.

Harapanku kusambung pada adik Muhammad Talhah iaitu Ahmad Talhah, kerana harapanku masih sama agar mereka menjadi seperti sahabat Rasulullah. Talhah Bin Ubaidillah.
.
Al-Fatihah untuk semua.
.
***Entry ini di'post' pada 15 September, 2008. Di'post' semula dengan sedikit perubahan sempena pemilihan Dr. Zul Mohamad sebagai calon PRK Galas. Allahu Akbar!

Friday, October 22, 2010

Pardon Me Young Man...
Aku berada di Shah Alam sejak Ahad lepas. Ahad depan baru dapat balik ke Kuala Terengganu.

Pagi tadi isteriku memberitahu di telefon.
"Abe ni.... Tak telefon nah ucap birthday pada adik...."

Alamak! Aku terlupa lagi..... Macam mana aku boleh terlupa tarikh Talhah diputerakan pada 19 Oktober, 3 tahun lalu di Hospital Likas, Sabah.
.
Mungkin kerana aku terlalu dibuai tarikh Melaka Maju pada jam 2010, 20 hb. 10 tahun 2010!

Maafkan abah dik....Itu tandanya abah dah tua.

Selamat hari lahir adik Talhah. Semoga menjadi anak soleh yang hensem.

Friday, October 15, 2010

BUDGET: Macam bagus

Bila time budget dibentangkan, ramai betul berkerumun depan TV. Di pejabat, kedai kopi, mana-mana saja. Yang dengar di radio, pasang kuat-kuat macamlah kita semua pekak.
Semua kononnya macam faham, macam tumpu perhatian. Macam budget itulah hidup dengan mati mereka. Tetapi bila selesai, yang diceritakan...
Cukai rokok naik lagi atau tidak...?
Ada bonus ke tahun ni....?
Bagi aku yang penting perlaksanaan.... Budget sikit pun, kalau sampai ke sasaran, tiada rasuah, itulah yang paling baik.
Sebab tu aku tak layan acara perbentangan budget. Aku layan Wallflowers di radio dalam kereta.
Menyampah akuh.

Wednesday, October 13, 2010

Adam Lambert : Hapraknya Taraf Peminat Di Sini

Adam Lambert mendapat tempat kedua American Idol 2009. Bermakna, Dina Malaysian Idol, Mawi, Faizal AF, Zahid AF, Milla AF lebih berpengalaman sebagai penyanyi daripada Adam Lambert ini.
Jadi apa diva nya atau superstar nya Adam Lambert ni? Baru setahun diiktiraf penyanyi. Tu pun tempat ke 2. Adakah kerana dia Mat Saleh?
Apalah rendah sangat ke taraf peminat muzik di Malaysia, hinggakan penyanyi setahun jagung ini yang dibawa masuk ?
Kalau nak penyanyi Amerika atau Europe, ramai lagi diva dan superstar yang boleh dibawa masuk. My chemical Romance, Hottie & The Blowfish, The Smashing Pumpkins, The Wallflowers, Pulp, Blur, .... Kalau nak gay jugak, Elton John, George Michael ada.
Band Indon pun at least ada pengalaman lebih 5 tahun.

Kenapa Bising-Bising


Justice for Rosmah. Consider this...


Di England, ada Raja (Queen), ada Perdana Menteri. Isteri PM dia dapat title First Lady. Dia pun ada raja macam kita, cuma raja dia perempuan. Belum timbul isu siapa yang berhak title First Lady atau First Laki.


Tunggulah bila Putera Charles naik jadi Raja England besok-besok. Kita tengok ada tak isu title First Lady di antara isteri PM dan Camilla Parker Bowles, isteri Putera Charles. Kita kan copy perlembagaan England, jadi nanti kita tirulah apa yang England buat tentang title First Lady ini.


Buat sementara waktu, kerana dalam perlembagaan kita, Perkara 32(2), isteri Yang Di Pertuan Agung lebih tinggi kedudukannya, isteri PM aku sarankan guna dulu title,
The First Runner Up Lady.

Sunday, October 10, 2010

Calon Timbalan Presiden & Jin Aladin


Perebutan kerusi Timbalan Presiden semakin menjadi-jadi. Calon-calon bertukar-tukar hujah, tuduhan dan juga idea. Suasana semacam sudah berpatah arang berkerat rotan. Apa nak jadi, jadi lah. Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.


Seorang calon Timbalan Presiden sedang mencari idea di tepi sungai, apabila dia tiba-tiba ternampak sebuah lampu Aladin. Lantas diambil dan digosok. Keluarlah jin Aladin yang popular itu.


HA! HA! HA! Gelak Jin Aladin


"Engkau diberikan 3 permintaan..... Tetapi ingat, setiap perkara yang engkau minta, calon Timbalan Presiden yang seorang lagi akan mendapat 2 kali ganda apa yang engkau minta... HA! HA! HA!"


"Baik jin Aladin, permintaan pertama, bagi aku replika cek bernilai 4 billion"


TING!


Tak semena-mena calon Timbalan Presiden yang seorang lagi mendapat replika cek 8 billion free macam tu aje.


"Permintaan kedua, aku nak bertambah hensem, supaya perwakilan undi aku nanti"


TING!


Calon Timbalan Presiden yang seorang lagi tiba-tiba menjadi 2 kali lebih hensem dan menarik.


"Permintaan terakhir jin.... Kau buat aku terkejut sampai separuh mati!"


TING!


Calon itu pun menang tanpa bertanding.Komen Cikli: Semua calon-calon-calon Timbalan Presiden PKR tu lulusan Umno jua.

Saturday, October 9, 2010

Seorang Tua di Galas


Tak boleh jadi !!!

Pak Teh berjalan deras menuju rumah pengerusi JKKK. Hal ini mesti diadukan segera. Sekali, dua kali, tak apa. Masuk kali ketiga, dayuslah dia kalau tak bertindak. Anak bininya nak makan apa?

Kebun getah seluas 15 ekar itu sudah 8 tahun diusahakan. 7 tahun dia menunggu hasil. Menunggu 7 tahun terlalu lama. Pak Teh terpaksa menanam ubi kayu, ubi keling, ubi itik, ubi badak, ubi setelo untuk mendapatkan pendapatan lain sebelum pokok getah dapat ditoreh.

Setelah 7 tahun, barulah Pak Teh sekeluarga dapat menuai hasil getah. Elok pula susu getah tengah mahal. Lumayan juga pendapatan Pak Teh. Tetapi disebabkan getah mahal, Pak Teh perlu pulak buat overtime. Kalau tidak habis getah sekerapnya dicuri orang. Pak Teh terpaksa berjaga di kebun getahnya siang malam dengan pedang ninja almaunahnya. Jika tak jaga, alamatnya kita menoreh, orang lain jual getah.

Kali ini masalah timbul lagi. Bukan kecurian. Malah lebih teruk. Habis pokok getahnya rosak. Nak kata babi hutan, biasanya babi hutan sondol umbi getah sahaja. Ini rosak teruk kulit getah. Bergeligih! Susu getah mengalir merata dan terus ke umbi. Tak masuk mangkuk lagi. Kalau susu getah tak masuk mangkuk, apa yang boleh dijual?

Jahanam betul! Mangkuk mana punya angkara! Panas hati benar Pak Teh.

Sesampai Pak Teh di rumah Pengerusi JKKK, dilihat ramai orang sedang bermesyuarat di beranda. Nampak macam orang luar. Kereta mewah pun banyak kelihatan. Bendera cap keris berserabut di pekarangan rumah Pengerusi JKKK.

Pak Teh tak pedulikan orang ramai dan terus merapati Pengerusi JKKK dan menceritakan masalahnya. Pengerusi JKKK tersengih kelat apabila mendengar masalah Pak Teh sambil melihat kepada seorang lelaki berbibir dan berambut tebal. Pak Teh rasa macam kenal tak kenak sahaja kepada lelaki tersebut.

“Maaflah Uteh,” Pengerusi JKKK bersuara. “Aku lupa nak mintak izin kamu hari tu. Tergesa-gesa sangat”.

Pak Teh semakin konpius apabila Pengerusi JKKK menyambung lagi.

“Bos kita dari KL ni nak menorah getah setiap hari sehinggalah hari mengundi nanti. Nanti bolehlah Sinar Harian, Berita Harian, Utusan Malaysia, TV3, TV1, TV2, AlJazeera ambil gambar boss kita ni tengah menoreh. Barulah kita boleh menang mengundi nanti,” terang Pengerusi JKKK panjang lebar.

“Ye lah. Tapi ada pengalaman ke boss nak menoreh, habis jahanam pokok getah muda aku,” Pak Teh masih memprotes.

“Ada Pak Cik, saya ada pengalaman, jangan bimbang,” lelaki berbibir dan berambut tebal bersuara mempertahankan diri.” Dulu saya pernah menoreh di Manik Urai”.

“Satu lagi Pak Cik, kalau boleh hujung minggu ni saya nak bermalam di rumah Pak Cik. Memang 2 minggu sekali saya bermalam di rumah rakyat,” lelaki tebal membahasakan orang ramai rakyat macamlah dia raja.

“Pasal pokok getah Pak Cik yang rosak, jangan risau. Nanti saya ganti. Ni, ambil dahulu bayaran pendahuluan,” lelaki tebal menghulurkan wang not RM50 beberapa keping kepada Pak Teh.

“Ni duit encik boss ke? Kalau duit boss takpalah, kesian pulak kat boss,” Pak Teh menolak baik.

“Tak. Ini dana pilihanraya kami. Ambillah, bukan dari poket saya,” Lelaki tebal memujuk. Pengerusi JKKK terbeliak mata melihat duit.

“Halal ke ni boss?” Pak Teh masih ragu.

“Halalan toyyiban,” Jawab Lelaki Tebal.

“Bukan apa boss. Biasanya dana pilihanraya ada sumbangan tokey judi, tokey china doll, tokey rasuah.....Saya nak nak makan duit tu boss,” Pak Teh mengquery.

“Mana ada macam tu Pak Cik. Dah masuk tabung untuk bantu orang miskin jadi halal lah Pak Cik. Niat kita yang penting....” Lelaki tebal masih bersabar dengan karenah Pak Teh. Pengerusi JKKK dan nampaknya menyingsing lengan baju.

“Di Pulau Pinang tu... Kenapa jadi haram pulak boss,” Tanya Pak Teh.

“Oooo.... Itu lain, sebab duit tu datang direct dari tangan Cina. Yang ni dah bilas masuk tangan Melayu, tangan sembahyang, tangan pergi Mekah.....” Hurai Lelaki tebal.

Oooooo.... Pak Teh mengambil duit dari lelaki tebal dan masukkan ke dalam poketnya. Rupanya banyak lagi ilmu agama pasal halal-haram yang dia masih jahil. Sebelum berlalu Pak Teh bertanya Lelaki tebal.

“Boss, bayaran selebihnya bila saya boleh dapat boss. Banyak pokok getah saya yang rosak tu?”

“Ooo... Pak Cik akan dapat jika parti saya menang pilihan raya ni. You help me, I help you!” Jawab Lelaki tebal berbaju batik.

Friday, October 8, 2010

Dear Miss Nor Ruzzana


Waalaikumussalam Ruzzana,


I did not really read your email since I think I have read similar emails from some Malaysian females working at the same company as yours. How many Malaysians are actually working there?


Ruzzana,


Thanks for your offer, it makes water flows from my mouth. Sadly, I just got my phone line disconnected this month. I am struggling to pay the RM450 (just 118 USD) monthly to my landlord. I hope the people from the bank will not come and repossess my junk car. Ruzzana, what I am trying to say is, you got the wrong person!


Miss,


It is breaking my heart to break somebody else's heart. Here I reccommend some connections that might have big interest in your offer.


1. You should approach PERKASA president. He could do anything you can imagine in the name of Malay interest.


2. You can send your proposal to the State Government of Malacca. I think enormous help is waiting for you there. You could even have a free ride on a big rotating wheel. Believe me, it's fun. Sorry, I forgot. You already got that wheel in London.


3. You can come to Malaysia house of Parliament and distribute circulars on this germstone business. I am sure, almost all the MPs will join the scam oppsss the scheme. But don't approach the MP with the white ketayap, it will be a waste of time. Time is gemstone right? But one particular MP with white ketayap is a good catch though. Try him, he is about 5 ft, medium built, an inch beard, no moustache, speckie. You can find him among the independent MPs. In fact all the independent MPs might join you. Believe me.


4. You can also go to Galas constituency in Gua Musang. I hope you know where Gua Musang is. Your target is the people who believe in whatever reported by Utusan, Berita and Sinar. If they can swallow what's being produced by the three stooges, I think your task is easy. You might want some assisstance in doing this, so look for one guy. He will be tapping rubber trees while surrounded by a bunch of stupid looking hungry for money goons.


Ruzzana,


Your beautiful name reminds me when I was in secondary school. I used to sing the song Rozana by the popular rock band, Search. I am sure you know the song too.


Ruzzana,


Hope my suggestions will be of good help to you. Thanks. Don't bother to send the email to me again. I don't want to be rich too quickly.


Yours,

Cikli.

.

********

This is Ruzzana email

.

Assalamalaikum,


I'm Nor Ruzzana Bt Ghafar, working in a gemstones processing company here in United Kingdom. I will like to introduce to you this great business opportunity, I need your urgent assistance which will also be benefiting to you in terms of co-operation and friendship. I am contacting you because I don’t want to lose this contact and I know that me and you is going to get a good reward from the business in the future. Now i want you to be the supplier (agent) to the company where I work so that me and you can take advantage of this business opportunity in the company now. My company wants a product called (CHROME GEMSTONES POLISH). The CHROME GEMSTONES POLISH is mainly used in the gemological laboratory for the purification and polish of gemstones clarity treatment, it penetrate deep into gemstones and vaporizes out black inclusion it.


The original supplier of this product is in (Malaysia) so the former supplier of this product to our company directly had an accident here in UK, he was the marketing manager and since he got this accident the monopoly has been broken. Any person now can supply and merge into partnership with the company presently and this is the reason why I’m writing you seeking your interest for assistance. I just want you to act as an intermediary agent to stand the gap between the (sellers of the product and the buyers).This is a big business which will be of a good dividends to both of us I only need your cooperation to make these business successful. I will give you more information about this if you are willing to stand as the agent to supply my company this product.Firstly, I will like to secure a supply contract deal for you as a supplier to the company where i work. Based on percentage, originally the actual purchasing price of these product by the company per Carton is 4,000.00usd while in (Malaysia ) the local selling price is 2,100.00usd and my company needs not less than 200 Cartons.


The reason why I want you to be our agent is to be the link connecting the local seller in Malaysia directly to the buying company then the profit margin will be shared by both of us 40% to you while 60% to me. Your major assistance for me is just for you to talk to my manager that you can supply the company the product and also go in details in terms of price and mode of payment then we can pick up from that point. Get back to me as soon as you receive my email so that i can give you the local seller's number in Malaysia so that you can call her to ask if she have the product in stock to supply you before the manager of our company will send the purchasing manager down to Malaysia to purchase the product from you directly.


Thanks for your cooperation, hope to hear from you soon.


Regards,

Nor Ruzzana Bt Ghafar.

Sunday, October 3, 2010

Melayu Pulau PinangSeorang kenalan baruku bercerita tentang pengalamannya semasa bekerja di Pulau Pinang semasa kami sedang makan tengahari.

"Semasa Tahun Baru Cina, yang berada di tangga kuil dan tokong, meminta sedekah, kebanyakkannya Melayu," ceritanya bersungguh-sungguh.
.
"Maknanya, tak kisahlah samada Cina yang bagi duit tu kaki judi ke, tokey judi ke, dah duit tu orang sedekah kat mereka......" Aku menyampuk.

Kenalan tu terkebil-kebil tak faham maksudku.

Lantas aku menukar topik.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...