Tuesday, December 18, 2012

Belajar English di Kebun Getah

Hari itu aku ponteng kelas tambahan. Aku ke kebun getah, menolong ibu menyepat pok dan mengutip susu getah. 

Sebenarnya nak juga aku ke kelas tambahan tu, tetapi aku takut kat cikgu besar yang mengajar kelas tersebut. Seminggu sebelum itu, ramai pelajar termasuk aku kena marah kerana tidak menyediakan buku tulis baru untuk kelas tambahan. Jadi, memandangkan aku belum beli buku tulis, mana berani aku pergi ke kelas tambahan lagi.

Di cabang empat Guchil 3, aku menukar haluan ke kiri. Sepatutnya langkah aku ke kanan, iaitu ke sekolah tetapi aku menghala ke kebun getah tempat ibu menoreh. Sebelum ini pun memang kebiasaan aku dan adik beradik yang lain menolong ibu semasa cuti sekolah.

Sampai di kebun getah, aku terus mengambil baldi  (tong cat lama) dan menuju ke pokok yang masih belum ditoreh. Aku mula menyepat pok getah dari mangkuk dan mengumpul pok tersebut ke dalam baldi tong cat. Nanti cepatlah sikit ibu nak menoreh, tak perlu lagi menyepat pok, terus aje menoreh dari satu pokok ke pokok.

Ibu bukannya tahu aku ada kelas tambahan hari itu. Jika dia tahu mesti dileternya juga aku. Silapnya aku lupa  untuk meminta duit daripada ibu untuk beli buku tulis semalam. Jika tidak pastinya sekarang aku berada di sekolah mengikuti kelas tambahan matematik yang diajar sendiri oleh cikgu besar. 

Habis menyepat pok, aku rehat di umbi pokok getah tempat ibu selalu berehat sementara menunggu masa untuk mengutip susu getah. Ibu belum lagi habis menoreh, banyak lagi pokok getah yang belum ditoreh. Ada dalam sebanjar setengah lagi.

Aku menogok air bekalan yang dibawa ibu. Kopi o sejuk tidak bertapis. Kemudian aku membuka bekal ibu yang dibungkus di dalam kertas surat khabar. Ada 2 biji lempeng yang sudah dibubuh gula. Nampaknya memang ibu sudah agak yang aku akan datang menolong dia, sebab itu ibu bawa bekal lebih. Dalam kebun getah, apalagi dalam keletihan, makan apapun nikmatnya melebihi KFC yang hanya aku tahu dari dalam TV rumah jiran.

Sementara menunggu ibu habis menoreh, aku meluangkan masa membaca surat khabar yang ibu gunakan untuk membungkus lempeng tadi. Surat khabar orang putih, manalah aku faham. Dalam ber 'is' 'are' itu aku cuba juga baca ayat-ayat dari huruf italik yang diboldkan walaupun aku tak faham apapun maknanya,

"If you want a year of success, grow grains,
if you want ten years of success, grow trees,
if you want 100 years of prosperity, grow men"

Dari jauh aku nampak ibu berjalan menghala ke arah tempat aku duduk. Ibu sudah siap menoreh, sekejap lagi kami akan sama-sama mengutip susu getah pula, selepas ibu memperbaharui tenaga dengan lempeng bersalut gula dan kopi o sejuk tak bertapis. Sementara itu, biarlah susu getah menitik semaksima mungkin ke dalam mangkuk kerana titik demi titik itulah yang bakal membayar harga buku tulis petak kecil matematik yang bakal aku bawa ke kelas tambahan minggu depan nanti.

Wednesday, December 12, 2012

Berat Nanang Tahap Mega

Tak bahaya pun!!!
Penduduk kampung sudah mengamuk! Mana mereka boleh tahan dengan bau busuk najis manusia di halaman rumah masing-masing. Yang menjumpai najis atas tangga rumah mereka pun ada.

Jadi hari ini mereka sepakat. Lanis, seorang pemuda terkenal nakal di kampung diheret oleh penduduk kampung ke rumah pengerusi JKK.

Penduduk kampung menangkap Lanis red-handed sedang 'melepas' di atas mozek tangga rumah Lebai Maslan. Apalagi dengan seluar londeh itulah mereka menghadapkan Lanis ke hadapan pengerusi JKK. Biar seluar londeh itu menjadi bukti dan biar pengerusi JKK yang putuskan hukuman ke atas Lanis. Kalau boleh biar dibuang daerah terus!

"Sabar... Biar saya siasat," tenang suara pengerusi JKK, penuh gaya kepimpinan.

Setelah menyoal Lanis lebih kurang 3 minit. Pengerusi JKK melepaskan Lanis pergi dan memanggil penduduk kampung yang nyata tidak berpuas hati apabila Lanis dibiarkan pergi begitu sahaja tanpa menerima sebarang hukuman.

"Sabar.... Cuba pegang ini."

Pengerusi JKK memberikan pisang, apple, nasi bungkus dan air kotak yeos kepada penduduk kampung untuk dipegang. 

"Apa kena mengena benda ni dengan kes kami wahai pengerusi yang berat nanang?" Tanya kasar seorang penduduk kampung yang nyata sudah hilang sabar dan tidak faham dengan tindak-tanduk pengerusi JKK.

"Sabar....Aku dah siasat tadi," jawab pengerusi JKK, masih tenang, setenang Dato' Mustapha Mamat menjawab persoalan pembangkang di dalam parlimen.

"Pagi tadi Lanis hanya makan pisang, apple, nasi dagang dan air yeos. Jadi, najis di hadapan rumah tuan-tuan hanyalah produk daripada benda-benda ni sahaja. Tiada racun. Alhamdulillah, Lanis tak minum racun pagi tadi, jadi dalam najis tu tak  ada racun.... Balik lah semua. Semuanya selamat," panjang lebar penerangan pengerusi JKK.

"Alhamdulillah.... " Sahut penduduk kampung ramai-ramai sambil berlalu pulang.

Thursday, December 6, 2012

Kawan Ketawakan Kawan

Aku baru kenal dia. Umurnya baru belasan tahun. Aku jadi cepat senang dengan dia. Dia bukan orang sini, dia orang jauh. Hidungnya mancung, kulitnya cerah, rambutnya hitam ikal, badannya kasar, tinggi walaupun baru belasan tahun. Menggambarkan asal tempat dia datang.

Aku agak-agak dia asalnya tampan, hensem. Tetapi mukanya sekarang penuh parut, hidung mancungnya nampak macam pernah patah. Yang paling obvious, matanya yang rosak sebelah. Setiap orang yang lalu-lalang berhampiran tempat kami berbual pasti melihat ke arahnya dan memerhatikan matanya yang rosak.

Dia sengihkan aku bila aku komplen dan berleter semasa membaca berita surat khabar tentang kekacauan di Gombak di antara 2 penyokong seagama tetapi berlainan ideologi politik.

Sengihnya bertukar menjadi ketawa apabila dia mendengar aku beristighfar semasa mebaca tentang seorang sarjan polis yang terbebas selepas lama dibicarakan akibat melepaskan 21 das tembakan untuk memberhentikan kereta yang disyaki penjenayah sekaligus membunuh pemandunya yang baru saja baligh dengan tembakan mengenai tempurung kepala. 

Sakit hati aku apabila kawan aku ini hampir mengilai kelucuan apabila aku terus membebel pasal isu AES yang kononnya memperuntukkan beberapa % daripada hasil kutipan saman kepada third party yang terlibat di dalam program ini. Kenapa mesti pihak ketiga mendapat bahagian dalam 'penguatkuasaan ini'? .... Bebel aku dengan nada separuh marah. Dia kulihat sedang kontrol diri daripada mengilai membuatkan mukanya menjadi semakin tak hensem dengan mata dan hidungnya yang sudah rosak.

Kawan aku ini dari Palestin. Matanya rosak akibat percikan bom Zionis Israel. Mukanya calar juga akibat deraan Zionis Jahanam. Memang layak dia gelakkan aku yang masih lagi kekenyangan setelah merembat sebiji burger McD dan segelas coca-cola semasa sarapan pagi tadi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...