Saturday, February 23, 2013

Tak Paham Melayu


Kalau nak buat 'cakap pindah', janganlah sampai fitnah orang, bodoh!

Hari ini Pak Rais mengamuk di bilik guru sambil memimpin tangan anaknya, Najib. Sekalian cikgu dalam bilik guru senyap dip tidak terkata. Takut mereka dengan amukan Pak Rais.

Tak cukup dengan geger suara jalang Pak Rais, tiba-tiba bilik guru dibom pula dengan suara Pak Din, juga sedang memimpin tangan anaknya, Mamut.

"Mana Cikgu Ajis?" laung mereka sepakat.

Cikgu Ajis yang sudah beruban datang menghampiri kedua bapa murid yang sedang melampias kemarahan itu.

"Ada apa encik-encik semua?" Tanya Cikgu Ajis.

"Apa yang cikgu dah katakan pada anak saya? Anak kami?" Kasar bentak Pak Din.

"Ooo... Anak encik berdua bertumbuk dalam kelas. Bukan sekali, tahun ni sahaja dah nam belas kali," bagitahu Cikgu Ajis.

"Kalau bergaduh pun, apa hak cikgu nak maki anak saya?" Pak Rais pula menyampuk.

" Ehh... Bila masa pulak saya maki anak encik?" Cikgu Ajis menafikan tuduhan dalam kehairanan.

" Jangan nak berdalih, anak saya beritahu cikgu kata dia dan kawannya MACAM ANJING DENGAN KUCING. Tergamak cikgu kata anak saya anjing!" Marah benar Pak Rais, berjebak mulutnya.

"Anak sayapun cakap cikgu kata dia MACAM ANJING DENGAN KUCING... Kalau dia anjing, maknanya cikgu maki saya sekali sebagai bapak anjing," giliran Pak Din pula berjebak mulut, melampias kemarahan.

Cikgu Ajis hanya diam. Hatinya dilanda simpati kepada Najib dan Mamut. Patutlah mereka selalu dapat E dalam Bahasa Melayu, bapak mereka pun tak reti kiasan mudah orang Melayu. Nasib engkau la Umno!...

Monday, February 18, 2013

Janji Ditepati Pakar Motivasi


Belumpun rancangan bermula, Tengku Man sudah tercongok di depan TV. Memang dia tak pernah miss rancangan motivasi kegemarannya. Pakar motivasi itu pun sudah menjadi idola Tengku Man.

Rancangan bermula. Hari ini pakar motivasi bercakap tentang hubungan suami-isteri. Hebat betul kupasan pakar motivasi, sampai muncung-muncung mulut. Apa yang disebut, sebijik macam dalam buku. Ye lah, Tengku Man sudah beli semua buku-buku tulisan pakar motivasi tersebut. Pun begitu, Tengku Man tidak pernah jemu mendengar celoteh pakar motivasi itu.

Dahulu Tengku Man pernah beberapa kali bertemu dengan pakar motivasi itu untuk mendapatkan khidmat nasihat. Dulu Tengku Man ada masalah keluarga, masalah anak, masalah isteri, masalah mentua. Sekarang alhamdulillah tidak lagi.

"Dulu ada seorang datang jumpa saya...." Pakar motivasi di dalam TV mula bercerita. Memang setiap kali bermotivasi, pakar motivasi akan membawa cerita-cerita menarik sebagai contoh. Itu yang membuatkan ceramah pakar motivasi ini segar dan menarik. Ada sahaja cerita teladan yang dibawanya. Menghiburkan dan penuh dengan pengajaran.

"Ada seorang suami ini datang jumpa saya, dia ahli korporat besar di Kuala Lumpur, orang ada nama, kerabat diraja.  Dia menangis depan saya, habis lenjun neck-tie dia. Saya tepuk bahunya, saya tanya, Ku ada masalah apa? Mulalah dia cerita. Anaknya tiap malam berkepit di kelab malam. Isterinya pula main kayu .....bla...bla...bla....."

Terkedu Tengku Man di sofa.

"Cisss....Ini cerita aku. Cerita isteri aku. Cerita anak aku Dulu dia janji nak rahsiakan perkara ini. Sekarang dia buat modal ceramah pulak. Celaka punya pakar motivasi!" 

Tengku Man mula terasa jengkel. Meluat dia melihat wajah pakar motivasi yang menjadi idolanya selama ini. Ceh! Cari makan dengan menjaja cerita orang. Cissss......

Betullah pakar motivasi itu tak sebut nama dalam ceritanya, tetapi Tengku Man gerenti kaum kerabat terdekat, pekerja-pekerja di pejabat dan rakan-rakan segolf dengannya yang mendengar rancangan ini akan dapat meneka dan tahu, cerita ini cerita Tengku Man, ahli korporat berjaya di Kuala Lumpur. Apalagi jika rancangan ini ditonton oleh anak-anak dan isterinya. Tentu luka lama berdarah kembali.

"Memang tak boleh pakai kata-kata dan janji dia ni," sungut Tengku Man.

"Orang macam ni, kalau masuk politik lagi tak boleh pakai setiap janji dan kata!" sungutnya lagi.

Tuesday, February 12, 2013

Calon Pilihan PRU13

Nampaknya semua orang mahukan pendapat Haikal. Semua orang bertanya Haikal benda yang sama. Namun Haikal tak pernah menjawab secara terus. Bukan dia mahu berselindung, tetapi Haikal rasa lebih baik begitu.

Mungkin kerana Haikal mewakili golongan muda yang berpendidikan tinggi di kampungnya, maka pendapat Haikal amat penting dalam hal-hal begini. Memikirkan inilah yang menyebabkan Haikal menjawab secara berselindung tentang perkara ini. Bagi Haikal, biarlah mereka yang bertanya mendapatkan jawapan mereka sendiri. Sekarang semua orang celik isu, celik IT, terpulanglah jika masih ada yang mahu membutakan akal dan hati.

"Hang akan undi apa PRU13 ini?"

Itulah soalan cepumas yang selalu menyinggahi telinga Haikal.

"Saya tengok calon dulu...."

Dan itulah jawapan diplomasi Haikal. Jawapan untuk menyedapkan dan membiarkan semua orang berfikir sendiri. Haikal tak mahu jawapan dia dijaja merata oleh pihak-pihak mana sekalipun. Lagipun jawapan itu juga mampu mengelakkan perdebatan dan kempen yang tak berkesudahan dari si penanya soalan cepumas itu.

Suatu hari, isteri Haikal si Rani Mukherjee bertanya,

"Biasanya abang peminat tegar parti bulan, kenapa pula sekarang kata nak tengok calon dulu?"

Haikal tersenyum sambil memandang Rani Mukherjee yang sedang meletakkan kopi o di depan Haikal yang sedang memaku pagar rumah.

"Ye lah, tengok calon dulu dari parti mana. Kalau calon dari BN memang reject terus tanpa consideration..."

Hi hi hi... Rani Mukherjee tergelak sehingga tumpah kopi o panas, nasib baik tak kena tangan Haikal yang sedang memegang tukul dan paku.

Tuesday, February 5, 2013

Self-Concious

Mungkin sudah ada hati teman-teman yang terdetik,

"Setiap kali mesyuarat atau kursus, mamat ni mesti pakai baju berjalur ni."

Memang setiap kali jauh dari ofis aku akan membawa dan memakai baju berjalur ini. Bukan kerana baju ini tahan keronyok atau baju terbaik yang aku ada....

Hakikatnya aku pernah ter'boria' dengan boss aku apabila memakai baju ini di ofis. Maka demi menjaga standardnya, biarlah aku yang mengalah dengan hanya pakai baju ini hanya apabila aku out-station sahaja.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...