Wednesday, November 26, 2014

UPSR Hari Ini

Anak-anak mampu bermain salji walaupun kita panas ceng-ceng 
Assalamualaikum.

Keputusan UPSR sudah keluar. Berbagai watak dapat dilihat apabila mendapat keputusan masing-masing. Watak-watak bukan sahaja di kalangan anak-anak, juga daripada ibu dan ayah masing-masing. 

Aku tahu ibu bapa dan anak-anak terbeban bukan semata-mata kerana nak sangat 5A, tetapi kerana 5 A inilah yang dijadikan passport untuk ke sekolah asrama selepas ini. Sebab itulah ibu bapa sanggup berhabis wang ringgit dan anak-anak sanggup berhabis masa menghadiri tuisyen siang malam.

Aku lantas teringat kepada lagu Give Me Sunshine dalam cerita tersohor Amir Khan, 3 Idiots. Antara lirik lagu itu menyebut,

All our lives
We needed to get a life

Let us live a little now
If only for a moment
If only for a moment

Backpacks drooped our shoulders
Of all people, dad taught us to bribe

Combusted our childhood

We lost our childhood
We lost our prime

Memang betul bangatlah kata-kata seorang sahabat yang amat aku hormati dan kagumi, katanya,

...for children, playing is a serious business. When they are playing, they are not children, they are maybe fireman, princess, ultraman, power rangers .....

Bukan kita sengaja mengambil masa anak-anak, tetapi sistem yang memaksa kita barangkali. Aku memohon agar para pentadbir memberikan kelonggaran untuk mengambil borang permohonan ke MRSM, Maahad Muhammadi, Maahad Tahfiz dll dilonggarkan kepada anak-anak yang mendapat 4A dan mungkin 3A. Bukankah anda ada tapisan lagi selepas ini, ujian, temuduga dan bagai lagi.


Mengecat semula dinding aku rasakan seperti memadam kenangan zaman kanak-kanak anak-anakku.  Tapi rumoh sewo nak buat guano.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...