Wednesday, September 2, 2015

Separated At Birth

Bab Satu: CUPCAKE UNTUK SI TWIN


Dia bermenung di bawah pokok ru dengan melepaskan pandangannya ke tengah laut. Betul kata Kartunis Fatah, kawasan Sura Gate ini semacam poskad, terlalu amat cantik. Subhanallah. Sesekali dia memendekkan pandangannya ke sebiji cupcake yang berada di dalam plastik di tangannya. Apabila melihat cupcake itu, dia tersenyum. Senyum yang berbunga bahagia dan harapan.


Hari ini segalanya akan terjawab apabila dia memberikan cupcake ini kepada Debbie. Semua persoalan yang bersarang di kepalanya akan terungkai. In shaa Allah. 

Entah kenapa dia jadi tertarik kepada Debbie. Padahal Debbie seperti merak dan dia gagak. Segalanya macam langit dan bumi. Kecuali satu, mereka berdua pandai berbahasa Inggeris. Debbie sememangnya patut pandai berbahasa Inggeris kerana ayahnya memang seorang mat salih. Dia anak kacukan mat salih- Melayu. Manakala dia hanya anak pelaut yang hanya mengenal alif ba ta, bukan A B C.

Sebelum Debbie berpindah ke Sekolah Sura Gate sebulan lalu, hanya dia seorang yang mampu berkomunikasi dengan cikgu dalam Bahasa Inggeris. Dia tahu ada kawan-kawan yang menjuih bibir di belakangnya. Bau budu kata mereka, macamlah Bahasa Inggeris itu hanya untuk orang bandar.

Dia dapat rasakan bukan dia sahaja tertarik kepada Debbie. Debbie juga seakan sukakan dia. Mereka semacam ada chemistry. Inilah yang membuatkan Jamal dan kroninya selalu mencari gaduh dengan dia. Sebelum Debbie datang pun, Jamal selalu membuli dia. Memang Jamal kaki buli. Semua orang pun dia buli kecuali kroni dia. Cuma kebelakangan ini kejahatan Jamal terhadapnya semakin menjadi-jadi.

Debbie, walaupun ayahnya seorang mat salih, tetapi dia seratus peratus menurut gene sebelah ibunya. Wajah Debbie memang seperti orang Melayu sejati. Tiada roma mat salih langsung. Dia cantik, bersopan, graceful tetapi tegas dan berani.

Sudah lebih dari sekali Debbie menyelamatkan dia daripada kejahatan Jamal. Debbie sanggup berdepan dengan Jamal untuk membela dia yang sedang dibuli Jamal. Memang Jamal akan berhenti membuli di depan Debbie, tetapi dendam Jamal terhadap dia akan menjadi lebih besar selepas itu.

Dia memang ada dengar kata-kata orang bahawa sekali imbas wajah dia persis wajah Debbie, cuma muka Debbie putih dan gebu manakala dia gelap dan kusam. Maklumlah dia anak nelayan yang selalu menolong ayahnya menjahit pukat di tengah bahang matahari di pantai.

"Jangan nak perasan!!" KOK! Kuat amaran Jamal kepadanya diiringi dengan sebuah luku deras di atas kepala dia apabila dia tersenyum mendengar rakan sekelasnya membandingkan wajah dia dan Debbie. Macam kembar, kata mereka. Ya kembar taik cicak, tambah seorang sambil mereka ketawa.

WOOSSHHH!!!

Tiba-tiba cupcake di tangan dia dirampas orang. Dia mendongak, ahh! Jamal. Entah sejak bila Jamal dan kroninya sampai.

"Ooo kawan-kawan, kita ada rezeki hari ni. Cupcake comel," suara membuli Jamal sekuat deruan ombak pantai.

"Kembalikan Jamal," pinta dia.

Jamal membaling cupcake yang masih di dalam plastik ke arah seorang daripada kroninya. Kroninya yang belum bersedia tak sempat menyambut lalu cupcake tersebut terjatuh di atas pasir.

Entah di mana datang kekuatan dia menerkam Jamal dan melepaskan satu tumbukan padu ke muka Jamal. Jamal tersembam ke tanah namun dia cepat bangun lantas memberi arahan kepada kroninya.

"Ayuh! Ganyang...."

Dia kaget. Mana mampu dia seorang melawan enam orang. Dia memejam mata sambil berdoa sungguh-sungguh.

"Jamal!!!!"

Itu suara Debbie. Ya, memang suara Debbie. Sememangnya dia ada janji temu dengan Debbie di Pantai Sura Gate ini.

"Ayuh kawan-kawan... Jom blah!" Memang Jamal kalah dengan Debbie. Dia berlalu dengan kroninya sambil menjeling tajam. Dia faham jelingan itu, memang lain kali pasti dia akan teruk dikerjakan Jamal.

"Haikal, kenapa sanggup bergaduh kerana cupcake ini?" Soal Debbie, lembut. Rupanya Debbie telah melihat segala yang berlaku tadi.

"Errr... Cupcake ini masih elok..... Untuk awak," kata dia, tanpa mengendahkan soalan Debbie.

"Untuk saya?" Debbie tersenyum.

"Ya, untuk hari lahir awak. Happy birthday," dia berkata sekaligus menjawab sebab mengapa dia mengajak Debbie bertemu di pantai petang itu.

"Macam mana awak tahu hari ini hari jadi saya?" Debbie kehairanan kerana seingat Debbie, dia tidak pernah memberitahu sesiapa di Sura Gate tentang hari lahirnya.

"Sebab... Sebab...Emm... Sebab hari ini hari lahir saya juga..."


1 comment:

  1. Ohhhh.. mereka kembar sebenarnya. Sebab tu muka seias. Bestlah Cikli. Not bad:)

    ReplyDelete

Komen anda dihargai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...