Tuesday, December 27, 2011

Ekonomik VS Ergonomik

Dari Blog CASLIGAS

Musim Persekolahan Bermula : Ekonomik Atau Ergonomik


Musim persekolahan hampir bermula. Ibubapa paling sibuk menyediakan persiapan persekolahan untuk anak-anak tersayang. Baju, seluar, kasut, setokin, beg, alatulis dll.

Masa inilah ramai ibubapa yang termenung mikirin keadaan ekonomi masing-masing. Walaubagaimanapun, demi masa depan anak-anak kita, jangan hanya mikirin hal-hal ekonomik, mikirin juga hal ergonomik.

Buat yang belum tahu, ergonomik ialah bagaimana kita sesuaikan sesuatu tugas atau keadaan dengan keupayaan atau kebolehan seseorang.

Sebenarnya saya mahu ceritakan mengenai beg sekolah anak-anak kita. Kalau tahun lepas, anak kita mahukan beg sekolah Ben10, tahun ini dia mungkin mahukan beg sekolah Angry Birds pula. Walhal beg Ben10 itu masih elok dan boleh dipakai lagi. Inilah keadaan yang umumnya tidak ekonomik bagi kita.

Ben10 atau Angry Birds, sebenarnya yang lebih penting ialah, adakah ianya ergonomik untuk anak-anak kita? Memang dari segi design, beg-beg ini tiada masalah, tetapi apabila telah diisi dengan buku-buku, adakah ianya masih ergonomik?

Berapakah berat yang digalas oleh anak-anak kita untuk ke sekolah sehari-hari? Sesuaikah berat beg tersebut dengan fizikal dan keupayaan mereka? Apalagi ada anak-anak yang terpaksa mendaki tangga sekolah sehingga ke tingkat 3.

Apakah kesan beg yang berat kepada anak-anak kita? 

Di dalam satu kajian online ke atas chiropractors yang dijalankan di Amerika oleh www.backpacksafe.com mendapati 89% chiropractors telah merawat pesakit (umur 5-18 tahun) yang mengalami sakit belakang, leher atau bahu disebabkan oleh beg galas yang berat.

Mengikut kajian yang dijalankan oleh Jabatan Kejuruteraan Bioperubatan, Universiti Malaya, berat beg yang sesuai untuk anak-anak sekolah di bawah 12 tahun ialah 15% daripada berat badan mereka. Oleh itu berat beg yang sesuai untuk anak-anak sekolah rendah yang rata-ratanya hanya seberat 30kg adalah 4.5 kg sahaja.

Yakinlah bahawa peribahasa, “melentur buluh biarlah dari rebungnya” tidak sekali-kali bermaksud merosakkan postur anak-anak kita yang masih fleksibel dengan beg yang berat.
.

Nota :

Chiropractor adalah seorang profesional berlesen yang mengkhususkan sistem saraf dan dalam keselarasan dan manipulasi tulang belakang.

Bacaan tambahan:

Monday, December 26, 2011

Menteri Tak Akan Pakat Curi Selipar Jepon


Alangkah eloknya jika pada duit ringgit pun ditulis besar-besar - CURI DOSA

Saturday, December 24, 2011

Haji Serabut

Gambar hiasan ada makna!
Haji Qamar termenung panjang di tangga. Hatinya penat memikirkan hal anak-menantunya sehari dua ini. Dia kebuntuan sekarang. Anak menantunya sudah mula digelar orang anak-hantu!

Kalau dahulu Haji Qamar berjalan dada ke depan. Bukan dia sengaja mahu bersifat riak dan takabbur. Tetapi dada Haji Qamar bergerak sendiri ke hadapan. Apa tidaknya, pada masa itu, dialah seorang bapak yang paling bertuah dan superb di seantero nusantara raya.

Anak sulung Haji Qamar seorang bijak pandai selok-belok agama. Memang keluarga Haji Qamar asal agamawan. Bila anak sulung itu berkahwin dengan professional tersohor, saham keluarga Haji Qamar terus melonjak. Bertambahlah professional dalam keluarga agama mereka.

Bila anak kedua Haji Qamar pulang dari Iowa dengan ijazah Ph.D kejuruteraan, Haji Qamar bertambah bangga. Yelah...Biasanya anak agamawan akan pulang dari Jordan atau Mesir, tetapi anaknya pulang dari Iowa dan memakai kopiah. Anak keduanya professional yang boleh baca kitab dan berkhutbah dalam Bahasa Inggeris. Berkahwin pula dengan professional juga, yang pandai baca kitab juga. Patutlah dada Haji Qamar terkehadapan bila berjalan.

Namun sehari-dua ini, Haji Qamar sering mendengar cerita kurang enak tentang anak-anak dan menantu-menantunya. Di masjid, di kedai kopi, di gelanggang futsal, di kafe siber. Cerita anak-menantunya dijaja orang sana-sini.

Haji Qamar mengakui, orang berhak berkata itu-ini. Apa tidaknya, anak-menantunya terlalu pandai. Terlalu bijak, terlalu terer. Yang menjadi masalah ialah mereka beradu ketereran di halaman rumah. Mereka berbahas, berdebat, berhujah, berfilosofi di tengah laman. Dengan suara mereka yang gebang! Gebang! Gebang!

Bukan setakat anaknya yang sudah besar dan menantu yang berdebat dan berhujah di tengah halaman, kadang-kadang anaknya yang baru dapat result PMR pun join sama berdebat. Anak haji Qamar yang bersunatnya masih bernanahpun nak tunjuk terer jugak. Berdebat jugak. Di tengah laman jugak!

“Tak bolehkah mereka berdiskusi di dalam rumah? Di meja makan? Di sofa? Hatta di jamban!” Fikir Haji Qamar. Kesal.

“Mengapa mereka mesti tunjuk pandai di laman rumah? Kan ramai orang lalu-lalang. Rumah mereka kan depan masjid dan di kirinya mini market. Mestilah ramai mata dan telinga yang mengambil pusing,” lagi fikiran kesal Haji Qamar.

Sekarang menantu sulung dan menantu keduanya masing-masing berura-ura mahu mengajak suami mereka pindah dari rumah Haji Qamar.

Entahlah. Sekali fikir, elok juga mereka pindah. Pandai sangatpun kalau tak pandai berketua buat apa! Haji Qamar jelas, selagi dia ada, dialah ketua, walaupun dia hanya ada 4 Senawi, bukan Ph.D, bukan degree.

Tuesday, December 20, 2011

Mari Bersama Tambahkan Ilmu


Memperkenalkan Blog Team Casligas berkaitan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan

Harap bermanfaat kepada semua

Saturday, December 17, 2011

CINTA BELVEDERE : Pagi Summer Yang Dingin

Belvedere. Ihsan Google
Selesai solat subuh, Hatta bergerak ke tingkap dan menyelak langsir tebal yang meyelimuti cermin tingkap sejak semalam. Kelihatan matahari timur sudah mula mengintai dari sebalik Bathwick Hill, bukit yang menempatkan University of Bath. Cahaya matahari tepat memancar ke dalam mata Hatta yang sedang mengintai dari tingkap apartment Belvedere yang menghadap Bathwick Hill.

Summer begini, memang selalu Hatta bersolat subuh berkejaran dengan sang matahari. Sang matahari terlalu tidak sabar untuk keluar, padahal penduduk di sini baru sahaja rasanya melelapkan mata di bantal masing-masing. Pun begitu, Hatta yakin setiap kejadian Allah ada hikmahnya. Memang semuanya diciptakan bagi makhlukNya untuk sentiasa berfikir.

Lansdown Road di hadapan Belvedere Apartment masih kosong. Masih terlalu awal. Mata Hatta tiba-tiba beralih ke arah milkman di seberang Lansdown Road. Begitu gigih dia mendaki Lansdown Road untuk bergerak dari satu pintu apartment ke pintu apartment yang lain demi memenuhi tempahan susu segar daripada pelanggannya.

Milkman itu berhenti di satu pintu apartment yang berada betul-betul bertentangan dengan apartment Hatta. Dia meletakkan 2 botol susu segar dan mengambil 2 botol kosong yang tersedia ditinggalkan di situ.

“Oooo.... Patutlah kulit mereka putih mulus,” tiba-tiba Hatta bersuara sendiri.

“Apa yang putih mulus tu ?” Tiba-tiba Atuk yang sedang terbungkus di bawah duvet bersuara. Rupanya dia belum lena selepas tidur semula setelah solat subuh tadi.

“Takde apa. Tido lah engkau.....” Jawab Hatta, malas melayan Atuk.

Rupanya Lili dan Aya, penghuni apartment di seberang jalan minum susu segar terus dari ladang setiap hari. Memang patut kulit mereka licin dan gebu begitu jika minum susu segar setiap hari. Hatta kenal Lili sejak dari first year lagi. Lili budak Cina Penang yang belajar business administration. Orangnya baik, hati dan pekertinya cantik, secantik orangnya. Lesung pipitnya menambah manis senyuman Lili yang selalu disedekahkan kepada Hatta apabila mereka terserempak.

Manakala Aya, Hatta kenal dari jauh sahaja. Aya budak Jepun yang seksi. Pakaiannya memang menyeksakan mata Melayu seperti Hatta yang memandang. Apalagi di summer time begini. Lagi seksa! Namun setakat yang Hatta kenal, Aya memang baik dan peramah. Aya selalu juga berborak dengan housemate Hatta, Si Porom yang pandai berbahasa Jepun. Bila Aya speaking pula, lidah Jepunnya persis Maria Ozawa yang sedang memperagakan baju pagoda.

“Hei Atok.... Kita order susu segar dalam botol nak?” Hatta berpaling kepada Atok yang masih terbungkus di bawah duvet.

“Susu Sainsbury’s cukuplah geng! Jangan kacaulah, aku nak tidur. Nanti pukul lapan kita kena kerja,” jawab Atok sambil menutup kepala kembali dengan duvet.

Hatta menutup langsir, berjalan ke katil dan menyelit masuk ke bawah duvet. Di kepalanya masih terlekat Aya.

Wednesday, December 14, 2011

Nasi Kerabu Ahmad Zaki Terbaik Di Kuala Terengganu

Kerpok gotel Ahmad Zaki seriyal, kak
Kalau anda sedang mencari nasi kerabu yang best di Kuala Terengganu, aku cadangkan nasi kerabu Ahmad Zaki. Rasanya ok, sedap. Cuma ada sedikit manis.

Harganya? Itu aku tak pasti. Tak tahu nak cakap. Sebabnya, semasa aku tengah makan nasi kerabu di sebuah gerai tepi jalan berhampiran Hotel Grand Continental, tiba-tiba dah ada orang bayarkan. Aku tak kenal pun dia.

"Hah! Dia dah bayar? Siapa dia tu?" Aku bertanya kawan aku yang sedang meneguk nescafe.

"Oooo.... Itu safety officer Ahmad Zaki," jawab kawan aku, merujuk kepada syarikat Ahmad Zaki Resources Bhd. yang banyak projek di seantero Malaya sekarang, lebih-lebih lagi di Terengganu.

Sebab itulah aku namakan nasi kerabu itu Nasi Kerabu Ahmad Zaki. Boleh tahan rasanya, I follow.
.
** Lupa nak cakap, awek-awek di gerai tu putih-putih, cun-cun. Mungkin sebab itulah budu dalam nasi kerabu tu terasa manis kot.

Monday, December 12, 2011

Belajarlah Daripada Shahrizat

Semalam aku sekeluarga bertolak dari Pekan, Pahang ke Kuala Krai, Kelantan.

Sampai di Keroh, kereta berderet beratur. Orang pun ramai di kiri-kanan jalan. Rupanya ada eksiden di hadapan. Dalam kesamaran pukul 11 malam, aku dapat melihat sebuah motor terbaring di sebelah seekor lembu yang juga terbaring di tengah-tengah jalan.

Apakah nasib penunggang motosikal tidak dapat aku pastikan. Melihatkan keadaan motosikalnya, aku hanya berharap yang baik-baik kepadanya. Semoga dia selamat.

Siapa pun tuan lembu itu, dia mestilah bertanggungjawab. Orang lain bela lembu, kita pun nak bela lembu. Orang lain tambat lembu, kita main lepas begitu sahaja. Kepada penternak lembu (termasuk kerbau dan kambing!) tolong jaga lembu anda. Pastikan anda mengurung lembu anda hatta di dalam kondo sekalipun.

Saturday, December 10, 2011

Set-Set Taik

Kalu takde kerja, jangan asyik buat taik!

Wednesday, December 7, 2011

To Err Is Human

Hari ini aku menghadiri satu seminar di Hotel Grand Continental di Kuala Terengganu.

Beberapa ela daripada hotel, aku memakir kereta di tepi jalan. Selepas memasukkan kepingan duit syiling ke dalam meter parkir, aku lantas berjalan ke arah hotel. Sebelum tangan aku menolak pintu masuk hotel, aku terperasan sesuatu.

"Alamak silap tempat la! Ini bukan Hotel Grand Con...."

Hotel Grand Continental masih 4-5 pelaung daripada Hotel Tanjung Vista. Nak naik kereta, duit parking dah masuk. Mana ada syiling lagi. Menapak aje lah. At least berkurang lemak dan bertambah sihat hari ni.

Tuesday, December 6, 2011

Walaupun Tak Sehebat Melaka, Aku Tetap Bangga ...

Group H tu bro.

Hutang dengan Pusat berapa Tok?

Sunday, December 4, 2011

Si Ketam Buruk Kepala

Wah! Hebat idea kau Ali.

Setakat dapat Piala Malaysia tu, apalah sangat, Ali kan....

Friday, December 2, 2011

Penangan A. Mamud

Sumber: Google
Aku sedang menemuduga seorang calon yang agak berumur. Boring bertanya tentang hal-hal teknikal, aku beralih kepada kad pengenalannya. Alamatnya di Dungun.

"Kenal Fatah?" aku bertanya.

Dia terkesima sekejap. Mungkin dia tertanya-tanya, soalan apa ni wei..

"Fatah lagak A. Mamud tu..." Aku menjelaskan.

"Ooo... Kenal. Kan adik komposer Manan Ngah tu," si calon menjawab.

"Oooooo...." Kali ni aku pulak yang ooooooo. Memang keluarga seniman Fatah ni.

Aku terus bertanya fasal A. Mamud, Jenab, Bukit Besi, Dungun, vespa. Minyak rambut Zam Zam tak ingat pula aku nak tanya. Lama juga kami berborak fasal Fatah dan A. Mamud. Si calon pulak layan la, apa lagi. Hilang gementar dia sikit.

Perbualan kami melarat ke Gila-Gila, Rasyid Asmawi, Pak Jab, Jaafar Taib dan semestinya paling istimewa kartunis Ujang. Dia setuju bila aku katakan Ujang lah yang merubah lanskap perkartunan di Malaysia (Mestilah dia setuju sebab dia sedang diinterview). Kalau aku tanya fasal Gedek! @ Ustaz Dek  dan Abah Aman Kerastangan mungkin dia pun tahu.

"Watak A. Mamud naik vespa pergi kerja Bukit Besi tu cerita betul kan? Encik tahu pasal tu?" Aku bertanya lagi.

"Rasanya watak tu ayah Fatah sendiri tu," dia menjawab konfiden.

Ooooo..... Aku oooooo lagi. Banyak maklumat aku dapat hari ini.

"Oklah encik. Kalu tak ada apa-apa lagi, encik tunggu di luar sekejap. Nanti kami bagitahu keputusan temuduga ni sekejap lagi," aku mengakhiri sesi temuduga dan bersalam dengan si calon. Sekarang tangannya dah macam mamalia sikit. Masa masuk tadi, macam amfibia sejuk telapak tangannya.

Dah borak sampai ke Bukit Besi, mestilah kena kasi lulus kan.... Memang dia deserve untuk lulus pun, otai ni. In fact, keempat-empat calon hari tu, semuanya lulus. Dapatlah elaun lebih sikit depa semua harapnya.... Tahniah.

Macam tinggal dalam poskad (Modify kata-kata Fatah)


Monday, November 28, 2011

Kamu Ada Dua Ekor Lembu

Sumber: Wikipedia
Parodi  'kamu ada dua ekor lembu' atau 'you have two cows' yang menggunakan lembu sebagai metafora bagi wang, modal dan harta telah wujud seawal tahun 1944 lagi, iaitu 2 tahun sebelum parti anutan Datuk Seri Shahrizat iaitu Umno lahir. Metafora dua ekor lembu juga digunakan untuk menggambarkan perbezaan budaya dan ideologi. (Semua ini bersumber daripada Wikipedia kecuali yang last sekali).
  • Socialism: You have two cows. The government takes one and gives it to your neighbor.
  • Communism: You have two cows. You give them to the Government, and the Government then gives you some milk.
  • Fascism: You have two cows. You give them to the Government, and the Government then sells you some milk.
  • Capitalism: You have two cows. You sell one and buy a bull.
  • Naziism: You have two cows. The Government shoots you and takes the cows.
  • Bureaucracy: You have two cows. You give them to the Government, they shoot one and milk the other then pour the milk down the drain.
  • Russian company: You have two cows. You drink some vodka and count them again. You have five cows. The Russian Mafia shows up and takes however many cows you have.
  • Californian company: You have a million cows. Most of them are illegals.
  • Sumber: Wikipedia
  • Malaysian company: You have 8000 cows. They are spherical cows in a vacuum condominium. 

Saturday, November 26, 2011

Bila Katak Berlaki

Amri berdiri di birai kalbok sambil melihat air deras menderu keluar dari kalbok menuju ke sawah. Ingin benar rasanya dia terjun tiruk ke dalam air deras itu dari atas kalbok. Tetapi pesanan ibunya masih dia ingat.

"Jangan main air Amri, puyan bah ni bahaya, air besar."

Rugi betul rasanya melepaskan peluang mandi di air deras seperti ini. Mesti rasanya seperti mandi di Gunung Stong.

"Amri, best tau kami pergi berkelah di Gunung Stong," tak lama dulu, Razak kawannya memberitahu.

"Airnya deras, laju, sejukkkkk....... Best mandi."

Amri hanya terlopong. Gunung Stong. Tak pernah Amri dengar nama itu. Kalau mengikut kata Razak, pastinya air yang keluar dari kalbok itu seperti air di Gunung Stong. Deras, laju, sejuk.

"Jangan main air Amri, puyan bah ni bahaya, air besar."

Tak sanggup Amri mengingkari pesan ibunya. Biarlah dia rugi tidak mandi air kalbok yang semacam air Gunung Stong, pesan ibunya tak akan sesekali Amri ingkari. Amri tak mahu ibunya bersedih.

Seingat Amri, ibunya baru kebelakangan ini pandai tersenyum. Semenjak ibunya mendapat sebuah kerusi roda dan mesin jahit. Dulu semasa ibu hanya dapat mengengsot dalam rumah, payah Amri mahu lihat ibu tersenyum. Tak pernah pun!

"Hei Amri, buat apa?" Tiba-tiba terdengar suara dari belakang Amri.

Kelihatan Razak berpimpinan tangan dengan ayahnya. Sebelah lagi tangan ayah Razak memegang payung.

"Ke mana Razak?" Soal Amri, hairan melihat Razak segirang itu.

"Aku nak jadi kaya hari ni. Orang nak bagi duiiitttt. Seratus ringgiiiiit," nada suara Razak semacam Fizi dalam cerita Upin dan Ipin.

"Wah! Untunglah kau. Siapa nak bagi duit tu?"

"Semua budak sekolah dapat. Kau nak ikut?"

"Tak apalah Razak. Aku tunggu kau sini," Jawab Amri sambil tersenyum menampakkan barisan giginya yang kuning tidak bergosok.

"Jangan sedih. Nanti aku belanja kau ABC. Dua mangkuk pun boleh," janji Razak.

"Hati-hati Amri, air besar tu. Jangan kau mandi pulak," pesan Pak Mail, ayah Razak sambil menarik tangan anaknya pergi dari situ.

Amri kembali merenung air yang deras keluar dari kalbok. Fikirannya teringatkan kawannya Razak dan seratus ringgit. Untung Razak. Dapat seratus ringgit. Besar tu. Selama ini tak pernah Amri pegang duit sebanyak itu. Biasanya bila dia jual botol atau pucuk paku, paling banyak pun dia akan dapat tiga ringgit setengah sahaja.

Untung Razak, untung semua budak sekolah kerana dapat seratus ringgit. Untungnya mereka, dahlah dapat bersekolah, dapat seratus ringgit lagi. Rugi Amri kerana tak berpeluang dapat seratus ringgit kerana sudah lama Amri tak ke sekolah. Dah bertahun. Sejak ayahnya meninggal eksiden motor dan ibunya yang membonceng jadi lumpuh.

Pandangan Amri tertumpu kepada sekapel katak yang sedang terlekat di dinding kalbok. Katak sedang berlaki! Pelik Amri melihat 2 ekor katak terlekat antara satu sama lain tanpa menghiraukan air laju dibawahnya. Mungkin mereka sejuk, perlukan haba. Sebab itu mereka melekat antara satu sama lain. Itu fikiran budak seperti Amri. Tak pula Amri terfikir seperti penulis yang menyamakan katak yang sedang berlaki dengan pemimpin sekarang. Kebanyakan pemimpin besar sekarang semacam sepasang katak sedang mengawan yang tak akan menghiraukan apa yang sedang berlaku sebenarnya kepada rakyat dan negara sehingga hajat mereka tercapai! Samalah seperti katak yang sedang berlaki di dalam air banjir. Perangai ini sekarang berjangkit kepada jurulatih bolasepak. Mereka tak dengar dan peduli kata-kata riuh rendah di sekeliling. Mereka buat derkk saja, samalah seperti katak yang sedang berlaki di musim banjir.

Bosshhhh. Tiba-tiba satu objek besar meluru deras keluar bersama air dari kalbok. Terkejut Amri melihat objek yang keluar dari kalbok itu. Nampak semacam Razak kawannya. Amri terus terjun ke dalam air. Kawannya Razak perlu diselamatkan. Amri yakin ibunya takkan marah dia terjun ke dalam air kali ini. Ibu Amri pun sayang pada Razak yang banyak menolong Amri dan mengajar Amri membaca.

Amri sempat memaut leher Razak dan berenang ke tebing dalam susah payah. Di tebing Amri terasa seperti nak pitam kerana keletihan melawan air deras. Orang telah ramai berkumpul dan menolong Razak dan Amri naik ke tebing. Sebelum dunia Amri gelap, dia sempat mendengar suara ayah Razak dan beberapa orang lain.

"Tadi masa ambo tengah dengar ceramah dalam dewan, barangkali dia pergi main dekat tali air depan sekolah."

"Ye lah. Budak-budak mesti boring nak tunggu dengar ceramah 2-3 jam."

"Tu lah... Nak bagi seratus pun nak mengempen dulu......."

Wednesday, November 23, 2011

Si Bodoh Yang Busuk Hati

Imej dari redsfcnews.blogspot

Kalau nak tengok bola, tengok je lah. Janganlah nak sakitkan hati orang lain pulak. Kami pun sokong Malaysia jugak. 

Aku nak tanya.
  1. Penyokong mana yang pengsan di final Piala Malaysia baru ni, yang dibelasah oleh penyokong mana?
  2. Penyokong mana yang bakar bendera Kelantan? Penyokong mana yang bakar bendera Terengganu?
  3. Penyokong mana yang berarak dan berdemo di stadium kata  dan nyanyi lagu 'FAM bangsat'?
  4. Penyokong mana yang berdemo menuntut supaya presiden persatuan mereka yang poyo meletak jawatan?
  5. Penyokong negeri lain tak pernah baling botol air mineral ke? Tak pernah baling mercun ke? Penyokong mana yang ditahan polis kerana membaling botol sos tomato?
  6. Penyokong mana yang baling mercun betul-betul dekat telinga pemain Kelantan yang sedang tergolek dulu?
  7. Penyokong mana yang kejar pemain mereka sendiri dulu-dulu?
  8. Berapa kali ada kes penyokong bakar kerusi stadium? Di negeri mana?
Maksud aku, semua penyokongpun sama. Mereka mahukan kemenangan dan yang terbaik untuk team mereka.

Persamaan penyokong Kelantan dan Indonesia ialah semata-mata mereka berbaju merah dan menyokong team mereka dengan penuh bersemangat. Mereka tak pernah mengecat muka mereka dengan warna biru Chelsea walaupun mereka minat Chelsea bagai nak giler! Atas 2 sebab:
  1. Kan Chelsea tu yang sedang menentang team Kebangsaan kita!
  2. Payah nak solat nanti.
Sekian. Harap faham.

Tuesday, November 22, 2011

Hidup Ini Bukan Sinetron

Dalam hidup ini, hero kita tak semestinya kacak, tinggi, berkulit cerah. Untuk menang di alam nyata, hero mesti kita cari di seantero negara, tak kira rupa dan warna, tall dark atau shorty darkie, rambut khottok atau rambut straight.... Tak kisah.

Asalkan mereka boleh mendatangkan kejayaan buat kita. Boleh memberikan pingat kemenangan kepada kita. Merekalah diangkat sebagai hero.

Namun team Harimau Muda yang baru je menang emas di Sukan SEA XXVI Jakarta-Palembang memang datang dalam satu pakej.
Tahniah Malaysia, Tahniah Apek.

Saturday, November 19, 2011

Minta Maaf Pada Fakri

Tahniah kepada Harimau Muda kerana dapat ke final bolasepak Sukan Sea di Indon.

Terima kasih kepada Ahmad Fakri Shaarani kerana score gol disaat-saat negara membutuhkan.

Maaf dipinta kerana baru pagi tadi kawe kato demo tak casligas macam Safee Sali depan kawan-kawan. Kira kategori kutukan juga la nadanya. Sori bro!

Friday, November 11, 2011

Negara Tak Akan Bengkrup Kerana Subsidi

Rakyat berkreativiti untuk survival. Pemimpin ber'subsidi' untuk survival

Bolehlah bawak gi ceddong

Thursday, November 10, 2011

Helloween

Gambar hiasan
Banyak kali aku terlupa bahawa hidup di dunia ini hanyalah satu perjalanan ke akhirat. Hanya satu fasa yang pendek dalam seluruh kehidupan aku yang mendambakan syurga diakhirnya.

Kalau aku ingat ini, tak akan aku marah-marah bila ada pemandu berlaku kurang ajar di jalanan.

Tak akan aku mengulas tak puas hati mutu pengadilan bila The Red Warriors kalah bola semasa suku akhir Piala Malaysia.

Tak akan aku marah sungguh kepada politician yang membodohkan rakyat marhaen dan diri sendiri saban masa tak kira siang malam dalam TV, radio dan akhbar.

Biarlah, jika itu pilihan mereka untuk lalui hidup yang singkat ini.

Dulu, semasa aku muda belia dulu, semasa interview untuk biasiswa Sime Darby, aku pernah ditanya tentang falsafah dan prinsip aku dalam hidup. Dalam keadaan tidak bersedia untuk soalan sebegitu, aku menjawab.

"Well.... My motto is..... 'life is too short to cry, long enough to try'......" Jawab aku sambil aku lihat si interviewer mengangguk-angguk. "Good, good," katanya.

Mungkin dia tahu motto yang aku cakap itu hanyalah semata-mata lirik lagu band rock Helloween, sebab untuk biasiswa tu, aku tak lepas untuk tapisan pertama pun!
.
'Hidup ini seperti permainan bolasepak, tak semua orang berpeluang untuk bermain 2nd half' ..... Err, mungkin falsafah ini yang patut aku bagitahu interviewer Sime Darby itu dulu. Biar dia terkesima.

Tuesday, November 8, 2011

MCCBCHST............ KSTBHKPTACOLWSDBTKAEESKSBHYAA

Hari ini ramai orang Islam yang prihatin menegur MCCBCHST.
.
Ini ekoran MCCBCHST pada Jumaat lalu menggesa supaya amalan menyembelih lembu-lembu tidak diteruskan di perkarangan sekolah dan tempat-tempat awam. Dalam kenyataan itu, pemimpin-pemimpin MCCBCHST menyuarakan kebimbangan bahawa upacara mengorbankan lembu - yang dianggap sebagai binatang suci oleh penganut Hindu - akan diadakan di premis sekolah.
.
Apakenama MCCBCHST tu bro? MCCBCHST adalah  singkatan untuk Majlis Perundingan bagi Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Malaysia. Mak ooiii panjangnya nama persatuan.
.
Jawapan yang sesuai untuk MCCBCHST hanyalah KSTBHKPTACOLWSDBTKAEESKSBHYAA.
Iaitu singkatan untuk "Korang Semua Tak Baca Habis Ke Pasal Toleransi Agama? Come On La Wei.... Shuuuhh... Dah Berpersatuan Tu, Kajilah Agama Elok-Elok. Semoga Korang Semua Beroleh Hidayah Allah. Amin."

Saturday, November 5, 2011

Penangan Susu Anmum

Fikiran saling berhubung drastically apabila minum susu anmum.

Sexuality merdeka memang nampak hodoh dan bodoh. Ramai orang yang menentangnya. Tetapi seorang gay tersohor Elton John yang telah mengahwini seorang lelaki diraikan ramai orang pula. Sehinggakan puak yang terpanggil membuat nahi mungkar dibebelkan sebagai ala-Taliban oleh seorang agamawan yang siuman.

Di mana duduk kita sebenarnya?

Fikiran yang saling berhubung masih belum jumpa punca. Hanya perca.

Selamat Hari Raya Haji.

Friday, November 4, 2011

Mr Bankrupt Tak Habis-Habis

BENGKRUP kita!

Asal dia buka mulut saja, mesti cakap pasal bengkrup. Bau nafasnya pun aku dah tahu matlamatnya adalah untuk potong subsidi kepada rakyat marhaen.

Ada betulnya juga kata dia bahawa pinjaman yang kerajaan buat sepatutnya dilaburkan, bukan untuk dibelanjakan. Perbelanjaan di sini termasuklah subsidi kepada rakyat.

Tapi kalau kita cerdik, fikirlah balik kenapa kerajaan perlu meminjam untuk berbelanja? Siapa yang memerintah sehingga kerajaan terpaksa meminjam untuk berbelanja?

Jadi isunya bukan potong subsidi, tetapi potong hayat parti yang pandai tapi tak ikhlas memerintah.

Datok Idris Jala, Malaysia yang akan bengkrup atau kamu yang bengkrup idea? Kamu ini Chief Executive Officer Performance Manangement & Delivery Unit (PEMANDU) tetapi kamu berlagak seolah-olah seorang drebar bas express di Lebuhraya Utara Selatan dari Bukit Kayu Hitam ke Johor Bahru yang asyik berborak tak henti-henti sepanjang perjalanan pasal eksiden, eksiden, eksiden.

Tuesday, November 1, 2011

Pasal Tandas Pun Nak Kecoh ...

Masjid Lahad Datu yang cantik
“Ni satu lagi kelebihan kita sebagai orang Islam.”

Aku memberitahu Kajol yang berada di sebelah. Kami sedang dalam perjalanan ke Ipoh, baru saja merentasi Banjaran Titiwangsa. Kami baru melimpasi 2 orang lelaki Cina yang sedang memancut (kencing) di tepi kereta yang dihentikan di tepi jalan raya.

“Sepanjang jalan ni, banyak masjid yang ada. Kalau kita nak kencing, tak perlu memancut tepi jalan. Singgah saja di tandas masjid,” Kajol mengangguk, tanda faham poin yang aku cuba utarakan.

Hakikatnya tak semua begitu. Banyak kali sudah aku terjumpa masjid yang tandasnya dikunci. Hari ini pun di Kuala Terengganu, di dalam hujan renyai-renyai, aku yang sedang memulas perut terpaksa ‘bertahan’ dan mencari masjid lain apabila tandas masjid yang aku mula-mula tuju dikunci rapat(mentang-mentang masjid  baru!).

Memang ada masjid yang membuka pintu tandas hanya beberapa ketika sebelum masuk waktu sembahyang dan mengunci semula beberapa ketika selepas waktu sembahyang.

Bagi aku apa jua alasan yang diperkatakan, aku tak boleh menerima rasional mengunci tandas masjid.

Dulu di Sabah, aku pernah merayu kepada seorang pakcik yang sedang mencuci lantai (mungkin siak kot) untuk membuka kunci tandas masjid kerana perut aku meragam amat setelah berbreakfast nasi kerabu Mek Nab yang tersohor di bandar Lahad Datu.

Pakcik itu enggan kerana takut dimarahi oleh ahli jawatan kuasa masjid yang juga bosnya. Rumah bosnya hanya di sebelah pagar masjid. Pasti bosnya nampak jika dia membuka kunci tandas bukan pada waktu yang ditetapkan iaitu beberapa ketika sebelum dan selepas waktu sembahyang.

“Biar saya tanggung... Pakcik buka dulu. Nanti saya pergi cakap dengan bos pakcik,” memang orang yang sedang sakit perut sanggup berjanji apa sahaja.

Akhirnya si pakcik itu mengalah. Dan aku kenalah menunaikan janji. Lagipun aku memang berhajat nak bancuh AJK masjid tu cukup-cukup.

Bila aku bertanya perihal tandas yang dikunci yang menyusahkan musafir seperti aku kepada AJK masjid itu, dia hanya menyalahkan pihak pejabat agama. Dia hanya menurut arahan, katanya.

“Orang menderma kepada masjid untuk apa sebenarnya? Tengok tu....” Aku menunjukkan kepada van jenazah di garaj masjid yang tertera tulisan “sumbangan Lembaga Tabung Haji”. Si AJK melihat ke arah telunjuk jari aku.

“Orang lain sampai derma van untuk masjid... Kita pula,  orang nak guna tandas pun tak bagi. Tak elok la macam ni. Daripada orang Islam kencing dalam longkang tepi jalan, baik dia guna tandas masjid.”

Saja aku panjangkan ceramah aku kepada dia kerana aku yakin AJK ini pun terlibat sama dalam keputusan jumud mengunci tandas masjid untuk kegunaan rakyat.

Salut kepada masjid yang meraikan musafir dan semua orang. Tak kira yang singgah nak sembahyang atau yang hanya singgah nak berak di jamban.

Monday, October 31, 2011

Saturday, October 29, 2011

Terengganu vs Negeri Sembilan

Sepanjang perjalanan dari KL ke KT melalui Lebuhraya Pantai Timur hari ini, hati teruja melihat penyokong Terengganu berjujut-jujut di lorong berlawanan menuju ke Barat sambil membawa bendera Hitam Putih mereka. Pastinya mereka ke Stadium Shah Alam untuk menyokong pasukan Peteh mereka malam ini.

Hati lebih teruja apabila ada kereta yang menggandingkan bendera Hitam Putih mereka dengan bendera Hijau Putih. Pastinya mereka bukan hanya peminat Abdul Hadi Yahya, tetapi juga penyokong tegar Abdul hadi Awang.

Good luck untuk Terengganu. Semoga berjaya malam ini .... Walaupun hati ini berat menjangkakan hanya Sharuain yang akan score malam ini.

Sunday, October 23, 2011

Procrastination

Ustaz Adam memang disayangi ramai

Pukul 10 malam kelas berakhir. Kami menghabiskan masa berbual sambil makan di restoran berhampiran. Biasanya kami bertiga, aku, Ustaz Adam dan seorang lagi kawan, saudara Zaharuddin.

Kelas kami di Ampang. Bukan Ampang Selangor tetapi Ampang, Ipoh, Perak. Dekat Gunung Rapat. Kelas kami diadakan 2 kali seminggu. Isnin malam dan Khamis malam. Dari pukul 8 malam hingga 10 malam. Kami belajar Bahasa Arab. Guru kami tak lain tak bukan adalah Ustaz Adam sendiri. Dia lulusan Syariah daripada Khartoum University, Sudan.

Aku diperkenalkan dengan Kelas Bahasa Arab Ustaz Adam melalui kawan sepejabat. Sekali aku join, terus jatuh cinta. Cara penyampaian dan kaedah yang digunakan Ustaz Adam sungguh menarik dan berkesan.

Sekali berkenalan, kami terus menjadi kawan. Kami sebaya. Ustaz Adam memang seorang yang senang didekati. Tak heranlah kelas yang beliau kendalikan mendapat sambutan daripada ramai orang termasuk datin-datin dan orang politik.

Boleh dikatakan setiap Isnin malam dan Khamis malam, selepas kelas, kami akan berbual. Kami berbual tentang isu semasa, tentang politik, tentang agama, tentang dunia, tentang akhirat, tentang kerja, tentang anak-anak, tentang Osama Bin Laden, tentang John Garang, tentang Sudan, tentang Astora Jabat, tentang Sharir Long, tentang Haji Hadi, tentang Nik Aziz, tentang hidup, tentang mati...

Berbual dengan Ustaz Adam bukan berbual kosong. Banyak ilmu dan pengajaran yang aku dapat ceduk daripadanya. Aku selalu ralit mendengar kisah dia di Sudan. Yang paling istimewa ialah kisah dia berpeluang masuk ke dalam Kaabah dan bersembahyang sunat di dalamnya.

Kadang-kadang Ustaz Adam pula yang ralit mendengar falsafah dan ulasan isu semasa dan politik daripada aku. Dia bukan sahaja pandai bercakap, tetapi juga pandai mendengar.

Sebelum pulang, Ustaz Adam akan menghantar aku hingga ke kereta sambil kami berborak lagi. Aku akan pergi dulu sambil membunyikan hon sekali dan mengangkat tangan kepada Ustaz Adam yang juga sudah bersedia untuk pulang ke rumah.

Februari 2006, aku terpaksa berhenti mengikuti kelas Ustaz Adam kerana berpindah kerja ke Sabah. Ustaz Adam ada datang menziarahi aku sekeluarga di rumah sebelum aku ke Sabah. Kali terakhir aku bercakap di telefon dengan Ustaz Adam ialah semasa Ir Nizar digulingkan oleh Umno BN pada awal tahun 2009. Semasa itu aku masih di Sabah. Kadang-kadang semasa aku berkursus di Lembah Kelang, aku ada terfikir untuk menghubungi Ustaz Adam kerana aku tahu dia selalu berada di Kuala Lumpur kerana beliau juga ada mengendalikan kelas di situ dan isteri beliau juga sedang menyambung pengajian sarjana kedoktorannya di UKM. Tetapi tak pernah aku lakukan. Sekadar terfikir.

Sejak aku berpindah ke Terengganu pada akhir 2009, aku belum pernah menghubungi Ustaz Adam. Aku memang sentiasa ingin menghubungi beliau, tetapi selalu tertunda. Kebelakangan ini, aku pernah terfikir untuk ke Perak pada cuti sekolah yang akan datang. Aku terfikir untuk menziarahi kawan-kawan lama di Ipoh termasuk Ustaz Adam.

Hari ini, boss aku yang juga pernah menjadi anak murid Ustaz Adam (Dialah yang memperkenalkan aku dengan kelas Ustaz Adam dulu) memberitahu,

"Cikli, Ustaz Adam dah meninggal minggu lepas..."

"Hah! Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun."

Tiada apa yang boleh aku katakan. Ustaz kesayangan ramai ini lebih disayangi Allah SWT. Aku percaya walaupun pada zahirnya umur Ustaz Adam singkat, tetapi balasan pahala daripada ilmu bermanafaat yang telah disebarkan beliau menjadikan seolah-olah beliau telah berusia beribu-ribu tahun bukannya 39 tahun. Ustaz  Haji Adam Zainal meninggalkan seorang isteri dan 4 orang anak.

Al-Fatihah.

Saturday, October 22, 2011

Ironis Menurut Alanis

Masa ni la moto ni nak meragam
Mengikut kamus hidup Alanis Morissette,  ironi itu...
  1. An old man turned ninety-eight, he won the lottery and died the next day
  2. It's a black fly in your Chardonnay
  3. It's a death row pardon two minutes too late
  4. It's rain on your wedding day
  5. It's a free ride when you've already paid
  6. It's the good advice that you just didn't take 
  7. Mr. Play It Safe was afraid to fly, he packed his suitcase and kissed his kids goodbye, he waited his whole damn life to take that flight, and as the plane crashed down he thought, "Well isn't this nice...
  8. A traffic jam when you're already late
  9. A no-smoking sign on your cigarette break
  10. It's like ten thousand spoons when all you need is a knife
  11. It's meeting the man of my dreams, and then meeting his beautiful wife
2 hari berturut-turut punch-card aku merah, kereta banyak bersumbat-sumbat di atas jalan sebab semua orang bawak kereta, hari hujan.
 .
2 hari terlambat, 2 hari juga terserempak dengan boss semasa aku tercungap-cungap punch-in. Ironisnya...

Thursday, October 20, 2011

Sekali Jumpa 2 Tok Guru Sekaligus

Sabtu baru lalu, kami sekeluarga bersantai ke Pantai Pandak yang hanya sekilo-dua dari rumah kami. Mak oiii ramainya manusia. Selautan manusia ada di sana di tengah panas matahari ceng-ceng.


Banyak gerai-gerai kedapatan di Pantai Pandak. Macam-macam ada. Tengah-tengah melilau cari air untuk menghilang dahaga, terdengar suara  ucapan Tuan Guru Haji Hadi di Pentas. Selepas Tuan Guru Haji Hadi, Tok Guru Nik Aziz pula. Wah! Ini dah kira baik. 2 Tok guru sekaligus kami dapat dengar. Kira rezeki la ni.


Ada program Himpunan Kebangkitan Rakyat bertemakan PGU di sini. PGU - Bukan Peninsular Gas Utilization yang biasa diketahui oleh kebanyakan orang minyak, tetapi Pas Ganti Umno.
Ganu nelang. Cayalah.

Wednesday, October 19, 2011

Selamat 4 Tahun Talhah


Kawan-kawan datang meraikan

Semoga berjaya dunia & akhirat bro

Wordless


Tuesday, October 18, 2011

Sendiri Tanya, Sendiri Jawab

Semasa latihan nak daftarkan bahan kimia online, terdapat 'word verification'.

"Kenapa depa buat word verification ni?" Tanya rakan di sebelah aku.

"Entah," Jawab aku. Dulu pun blog aku ada word verification jugak. "Kalau tak buat benda ni, adalah orang yang main-main. Banyak spam...."Tambah aku.

"Tak jugak bro...." Bagitau si rakan. "Dia nak pastikan hanya manusia yang isi borang ni, kalau yang isi borang ni monyet, kucing atau tikus, memang tak akan lepas word verification ni."

Kah kah kah.... Ada benar kau kawan.

Monday, October 17, 2011

Dibayar Untuk Berfikir

Aku tak faham kenapa ofis-ofis di Malaysia selalu ada langsir atau blind yang sentiasa tertutup. Apa salahnya jika cermin tingkap tidak dipasang langsir langsung. Jadi tak perlulah disediakan pencahayaan yang banyak. Jimat tenaga. Jimat duit.

Hari ini pukul empat petang, tempat kerja aku black-out satu bangunan. Komputer off. Suasana gelap. Hanya tempat yang ada cermin tingkap sahaja yang cerah.

No electricity simply means the punch-card is not functioning. Apalagi, ramailah yang ambik peluang cabut awal. "Nak buat kerja apa, gelap," kata mereka. "Komputer pun tak boleh guna," tambah mereka lagi. Padahal dulu-dulu kerja tak pakai komputer pun (Kata-kata boss yang aku pinjam). Yang sebenarnya, kepala kantor tiada! Itu yang penting dan afdal.

Masing-masing blah. Aku masih tersandar di kerusi depan komputer di dalam kesamaran.

"Tak balik ke?" Tegur seorang ofismet.

"Kerja gua banyak kena fikir.... Dalam gelap ni pun gua boleh termenung dan berfikir," jawab aku dalam hati. Kalau jawab luar hati, jadi takbur pulak.

Jadi, termenunglah aku di dalam gelap itu sehingga 17.02, barulah aku blah.


Saturday, October 15, 2011

The Red Warriors Hebat, Pendekar Penyu Laaagi Hebat

Pendekar Penyu atau Master Roshi

Sudah nasib jurulatih M Karathu rezekinya hanya setakat suku akhir sahaja apabila bersama team Kelantan, macam dulu juga, walaupun kali ini sumber yang ada jauh terlebih baik.

Walaupun ramai yang sudah mula bercakap macam jurulatih Malaysia, K Rajagobal, iaitu cakap-cakap tentang perancangan masa hadapan, apa yang berlaku belakang-belakang perlu juga diambil teladan.

Bukan TRW tak kuat, tetapi Pendekar Penyu yang ternyata hebat. Dan Sang Penyu tak pernah melukakan hati ramai orang dengan sering rela diperkakaskan untuk memeriahkan program politik parti terdesak sehinggakan seorang penyokong Manchester United yang berasal dari Pahang dinobatkan sebagai penyokong no. 1 TRW di dalam satu majlis Pemimpin Bersama Rakyat di sebuah sekolah SK di Machang, Kelantan.

Kadang-kadang lidah penyokong yang terkechewa ni masin!
.
**Info tambahan.
Goku dan transfomasinya Super-Saiyannya

Pendekar Penyu juga dikenali sebagai Master Roshi adalah tok guru kepada Son Goku iaitu Pahlawan Supper-Saiyan yang terhebat. Pendekar Penyu atau Master Roshi sering membawa cengkerang penyu atas belakang. Sekali dia buang cengkerang... Berdesup ringan tubuhnya bergerak. Kelemahannya hanya satu, suka sekodeng perempuan walaupun dia dah tua bangka, terutama yang gadis-gadis. Sebab tu dia sentiasa pakai spek hitam.
Pendekar Penyu memang tak lepaskan peluang sekodeng
.
Harap info ini dipergunakan oleh management TRW apabila berhadapan dengan team Pendekar Penyu di masa hadapan. Cuma satu saja pesan aku untuk management TRW. Jangan jadi macam Encik Satan. En. Satan ni juara Seni Bela Diri Dunia juga, tapi semua tu semata-mata luck dan tipu daya dia sahaja. Dia hanya menuai jerih-perih orang lain dan memanipulate media sahaja, tetapi di mata penyokong yang kebanyakan tak mahu berfikir, dialah wira, hinggakan Goku pun boleh kalah dengan dia. Encik Satan sehinggakan mempunyai bandar sendiri, Satan-City. Heh! Macam di real life la pulak.
Incik Satan, memang pembelawok besar

Tak percaya, tengoklah sendiri. Youtube je lah...

Friday, October 14, 2011

Khutbah Sebelum Jumaat

Dia ni tiada luang untuk berFB time kerja
"Kalau lu dapat pastikan tiada yang berfacebook dan berblog suka-suka time kerja, bulehlah gua consider untuk tambah setengah bulan lagi bonus...."

PM ber lu-gua dengan aku di dalam mimpi sebelum Jumaat tadi.

.
**Kami di sini cuti Jumaat. Petang ni jom cari ICT, Ikang Celup Tepong! Kah kah

Wednesday, October 12, 2011

Tak Patut...


Tak patut....

Biasalah bro... Dr. Asri pun kena, bekas mufti lagi dia tu.

Bukan Bob Lokman....

Habis???

Jupe tu... Julia Perez dipenjara.... Tak patut.... Membazir...

Friday, October 7, 2011

Sejenak Bersama MP di Kg Baru

Pukul 2 petang, aku keluar mencari makan. Perut sudah berbunyi.

Aku masuk ke sebuah restoran. Di satu meja, aku nampak tiga kelibat manusia yang aku kenal. Tapi tentunya mereka tak kenal aku. 

Aku senyum dan menghulurkan salam.

"Assalamualaikum...."

"Waalaikumussalam...... Duduk sekali dengan kami."

Mahu tak mahu, aku terpaksa duduk semeja dengan mereka. Aku yang lapar, terus jadi tak berapa lapar. Seganlah aku nak melahap nasi apabila mereka hanya minum kopi dan teh.

Mereka adalah ahli-ahli parlimen yang aku cukup hormati. Mereka cukup vokal di Parlimen. Hujah mereka di Parlimen cukup bagus. Hari ini, aku perhatikan perbualan mereka pun berkisar tentang isu semasa negara. Ekonomi, sosial, politik, pelajaran ...

Aku hanya mendengar dan kadang-kadang mengangguk. Sambil menghirup teh tarik walaupun sebenarnya perut aku amat berhajatkan kepada nasi beriani ayam tandoori.

"Masyarakat kita makin tak selamat lah,  rompak, ragut, buang bayi, simbah asid.... Hisshhhh apa nak jadi...." MP yang bermata sepet mencurahkan isi hati.

"Huh... Kos sewa flight sampai 9 juta! Cincin 24 juta! Beg berjuta-juta! Senggara rumah pun juta-juta! Subsidi rakyat pula yang kena potong.... Barang naik..." MP yang bemisai pulak melampias perasaan.

"Dulu isu hantu bonceng, sekarang hina hudud pulak... Artis ni pun satu hal, kalau tak tahu, jangan komen. Ini main sedap mulut dia aje. Wartawan pun pi tanya artis buat apa? Hmmm.... Hukum hakam sekarang jadi permainan depa ni..." MP berkopiah pulak berlamenting.

"YB....." Aku mengangkat muka.

"Mereka tu melakukan jenayah, boros, jahil sebab tak belajar. Kalau belajar pun tak habis. Mak mereka suruh pergi sekolah dulu, PONTENG......."

MP MP MP itu masing-masing berpaling kepada aku yang bersuara lagak macam speaker Dewan Rakyat.

"YB semua pun patut hadir sidang parlimen sekarang. Bukan PONTENG di sini........ !!!!!" Aku mengeraskan suara sekeras perutku yang menahan lapar.

Tuesday, October 4, 2011

Aku Hanya Jiran Ramli


"Ayah! Ayah! Ramli score 2 gol hari ini..."

"Hei! Anak jiran sebelah tu score 9A tau!"

Aku yang sedang berada di bawah rumah agak terkejut mendengar herdikan kuat suara ayah Ramli. Aku lihat Ramli masuk ke dalam rumah dengan wajah sugul sambil memegang piala kecil ditangannya. Aku meneruskan kerja aku menolong ibu mengasingkan kekabu daripada bijinya. Nanti ibu bolehlah buat tilam. Tilam aku yang ada sekarang sudah keras. Apa tidaknya, hampir setiap hari kena basuh dan jemur. Ini dek kerana kerja adik aku yang suka sangat kencing malam. (He he....).

Kadang-kadang aku berasa amat bersalah pada Ramli. Dia kawan baik aku, kami sekelas. Di dalam kelas, aku selalu dapat nombor 1, manakala Ramli pula selalu dapat nombor sedang-sedang dari belakang sahaja. Inilah yang selalu dibandingkan oleh ayah Ramli. Ayah Ramli selalu menjadikan aku sebagai contoh apabila berceramah kepada Ramli.

Ramli suka main bola. Aku pun suka main bola. Cuma Ramli pandai menggelecek dan selalu score gol. Manakala aku pula suka main defence sahaja. Datang bola, aku rembat. Bola datang, aku clear. Itu sahaja tahap permainan bola aku.

Ayah Ramli garang. Dia kerja pejabat kerajaan. Keluarga mereka agak senang jika dibandingkan dengan keluarga aku. Ayah dan ibu aku hanya menoreh getah orang. Kais pagi makan pagi, kais sebulan, bayar hutang makan. Kadang-kadang ayah dan ibu aku terpaksa kais pagi dan petang apabila aku memberitahu mereka cikgu suruh beli buku-buku latihan.

Keluarga aku susah. Adik-beradik ramai. Aku sedar satu-satunya cara untuk merubah nasib keluarga adalah dengan belajar bersungguh-sungguh. Hasilnya, aku selalu score banyak A dalam peperiksaan. Dan kejayaan aku inilah yang menjadi hempedu kepada Ramli apabila ayahnya selalu meng'exaggerate' bilangan A yang aku dapat apabila memotivasi cum memarahi Ramli.

"Aku janji, aku akan buat ayah aku bangga suatu hari nanti," Ramli meluahkan perasaannya kepada aku di bawah pohon angsana di tepi padang pada suatu petang.

"Ramli... Aku pun mahu bahagiakan ibu bapa aku. Aku mahu buat mereka bangga. Kita sama-sama usaha ye Ramli," aku pun berkongsi impian dengan Ramli, kawan baik dan jiran aku itu.

Selepas SPM, aku dapat tawaran mengikuti A-Level di sebuah kolej di Kuala Lumpur. Ramli pula bercadang untuk menyambung ke tingkatan 6 sastera di sekolah di kampung kami. Aku tahu Ramli sedih dan pedih. Rumah kami berdekatan. Aku dapat dengar butiran leteran ayahnya kepada Ramli hampir setiap hari. Dan sudah tentu, nama aku pasti akan digunakan oleh ayahnya untuk memotivasi Ramli.

Walaupun ayah Ramli garang, dia baik hati. Itu cara dia mendidik Ramli. Walaupun dia kerja pejabat kerajaan, dia bukannya berpangkat tinggi. Gajinya pun cukup-cukup makan sahaja. Jadi aku cukup faham kenapa dia mahu Ramli belajar bersungguh-sungguh. Dia tidak mahu Ramli apabila besar nanti, kerjanya selalu disuruh-suruh orang. Dia tidak mahu Ramli jadi sepertinya.

Habis A-Level, aku ke UMIST. University of Manchester Institute of Science and Technology. Ramli lah yang paling gembira apabila aku ke Manchester.

"Jangan lupa belikan aku jersi Man U, nombor 7 tahu," Ramli berpesan kepada aku sebelum aku meninggalkan kampung menaiki teksi ke Kuala Lumpur.

Tiada dalam jangkaan aku sama sekali untuk bertemu Ramli di Manchester. Dia menelefon aku untuk bertemu di Old Trafford. Tanpa membuang masa, aku bergegas ke Old Trafford dengan membawa jersi nombor 7 dengan nama Beckham yang telah aku beli lama dahulu. Sebenarnya aku bercadang untuk memberinya kepada Ramli apabila aku pulang ke tanah air nanti.

"Nah.... Jersi kau," aku menghulurkan jersi merah Man U kepada Ramli.

"Ini pula untuk kau...."

Agak pelik apabila Ramli menghulurkan jersi Man U kepada aku kerana aku yakin dia amat tahu yang aku tak minat Red Devils. Aku hanya minat Red Warriors dan Bolton Wanderers.

Terkejut aku apabila melihat nama Ramli terpampang di jersi bernombor 19 itu. Ramli juga memberikan aku sekeping tiket perlawanan sulungnya. Dan buat pertama kali aku bersorak untuk Man U dan Ramli score pada minit ke 87 dalam perlawanan sulungnya bersama Man U.

Kami sama-sama berjaya. Kami sama-sama buat ayah kami bangga. Kalau ibu Ramli masih ada, tentu diapun bangga dengan Ramli macam ibu aku bangga dengan aku sekarang.

Aku berjaya membina rumah baru untuk ayah dan ibu aku seperti yang aku selalu impikan. Rumah yang sederhana dan selesa walaupun tidak sebesar dan semewah rumah Ramli kerana gaji aku walaupun seorang graduan dari UK hanyalah seciput daripada gaji Ramli yang merupakan pemain bola kelab ternama Manchester United yang dibayar berpuluh-puluh ribu pound sterling seminggu. Ya, seminggu!

Aku bangga dengan Ramli! Walau hakikatnya aku menyampah dengan iklan TM itu.

Monday, October 3, 2011

Nasi Lemak 2.0 Untung Masa Maaa...

Yong &  Adik

"Jom pekena Nasi Lemak Kimia," ajak seorang rakan.

"Nasi Lemak Kimia?

"Tu... Warung dekat Jabatan Kimia tu, best bro."

"Emm..... Jauh la. Biar gua makan Nasi Lemak 2.0 sajalah."

"Nasi Lemak 2.0?"

"Gua dah beli nasi lemak bungkus dengan paper Utusan."
.

Saturday, October 1, 2011

Dia Ni Berak Batu Ke Apa?

Gambar dari Google
Berada di dalam tandas semasa perut memulas merupakan nikmat dunia.

Namun, pendekkan masa, keluar segera apabila hajat sudah terbayar amatlah dituntut.

Jangan pula kita sengaja membawa surat khabar atau merokok pulak dalam tandas yang tentunya memanjangkan masa kita berada di dalamnya. (Kecuali surat khabar itu Utusan untuk mencuci najis).

Jika kita berlama-lamaan di dalam tandas, bayangkan muka-muka di luar tandas yang menunggu-nunggu kita keluar.
.
Walau seselesa mana pun tandas itu, janganlah kita berlama-lamaan di dalamnya. Fikirkan orang di luar yang desperate. Mereka mungkin akan tercirit atau ter'ecer' apabila kita lambat keluar.

Kecuali, tandas itu kepunyaan kita sendiri. Itupun anak-anak kita boleh ter'ecer' atau ter'necer' apabila terlalu lama menunggu kita.

"How long a minute is, depends on which side of the toilet door you're on". Itu kata-kata yang pernah aku dengar, dan aku rasa ianya amatlah benar.

Sebenarnya entry ini adalah komen aku untuk isu, 'umur pencen dinaikkan kepada 60 tahun'. Maksud aku, walaupun kerja dan gaji kita dah selesa, ingatlah orang lain pun nak kerja dan nak naik pangkat macam kita jugak. Cukuplah. Pencenlah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...