Sunday, October 31, 2010

Cawat Kote, Gomo Kelate Gomo & Hero Tak Gaddoh


Sebelum 2009, rekod terbaik Piala Malaysia Kelantan hanyalah sekali masuk final. Kalah dengan Perak.

Berbagai-bagai cara dah kaedah dibuat untuk membawa Piala Malaysia ke Kelantan. Selain pengurusan, taktikal, tukar jurulatih, pemilihan pemain, slogan juga dibuat untuk menaikkan semangat juang pasukan Kelantan.

‘Cawat kote’ adalah antara motto atau slogan awal yang digunakan pasukan Kelantan. Slogan ini mencetus kontroversi kerana bagi penyokong negeri lain, ianya berbau lucah dan tak elok. Tetapi bagi oram klatam, ‘cawwat kote’ bermakna singsing lengan baju atau lipat kaki seluar. Maknanya nak bermain bersungguh-sungguh la tu. Walaubagaimanapong, ‘cawat kote’ hanya mampu bawa Kelantan ke suku akhir je.

(Ivory Coast atau Cote d’ivoire main kat Piala Dunia takde pula orang komplen nama tu hahaha)

Jurulatih tersohor Kelantan, Mohamad Che Su mula memikirkan strategi mental yang lain. Dibuatnya ‘restu jurulatih’. Setiap pemain, sebelum masuk padang setiap permainan, akan jumpa jurulatih dulu. Minta restu, halal makan minum.... Pun masuk suku akhir je...Tak leh gi....

Tak salah ingatan, pada awal 90-an, Kedah yang champion masa tu mula menggunakan slogan ‘pulun Kedah pulun’. Masa itu, aku yang berada di Cheras buat A-Level pernah berkata pada kawan-kawan,”Elok Klate guna slogan...hero tak gaddoh”. Tapi aku ni siapa? Sekadar bercakap je le yop.

Negeri-negeri lain mula mengikut jejak Kedah. Kelantan guna ‘gomo Kelate gomo’. Perak guna ‘kejor yop kejor’, Terengganu guna ‘ peteh Tenganu peteh’, Negeri Sembilan guna ‘hoben jang hoben’. Sarawak guna ‘ngap sayot’, lain la sikit.

‘Gomo Kelate gomo’ pun ada menerima sedikit kritikan kerana ‘gomo’ selain bermaksud bersungguh, jika ada sabdu ‘gommo’ membawa maksud bergocoh atau bertumbuk. Ia semacam mengajak pemain Kelantan bergaduh. Apalagi reputasi Kelantan yang dikatakan suka main kasar (main orang!) dan penyokongnya suka merusuh dan baling botol. Kalau tambah ‘begomo’ jadi berlawan goccoh atau boleh juga membawa maksud bedooh atau lebih-lebih atau melampau!

Walaubagaimanapun, ‘gomo Kelate gomo’ nampak diterima ramai dan mudah pula disebut. Setelah sekian lama, akhirnya ‘gomo Kelate gomo’ membawa Kelantan ke final pada 2009 dan seterusnya juara 2010. Tahniah kepada semua rakyat Kelantan.

Senario pada final semalam mengingatkan aku semula pada motto ‘hero tak gaddoh’. ‘Tak gaddoh’ bermaksud tak tergesa-gesa atau tak beloghat atau tak cepat putus asa. Macam cerita hisdustan la, hero mesti kalah dulu, last-last baru menang! Mesti menang!

Bagi orang yang tak biasa dengan dialek Kelantan dan menyebut tanpa sabdu, ‘tak gaduh’, pun ok juga tu. Maknanya Kelantan tak akan bergocoh, tak suka bergaduh, very sporting!

Yang penting sekali, kita anggap kitalah ‘hero’...Hero mesti menang! Hahaha...

Setelah ketinggalan 0-1 hasil sepakan penalti Shahrulain, Kelantan bertindak bagai ‘hero’ yang pasti akan menang di hujung cerita. Banyaklah aksi-aksi dramatic ‘hero’ yang telah dapat dilihat.

Akhirnya, Hero menang kelebihan 1 gol.


HERO TAK GADDOH!

4 comments:

 1. Cikgu!!
  'jellak jak' tu gapo dia cikgu?
  tanyo saie doh.. xtahu jugok


  ♥♥♥ Entry Puteri Terkini:
  "Gomo Kelate Gomo : Version 2"

  ReplyDelete
 2. jellak jak adalah bahasa pasar yang dimarketkan.
  jellak tu macam nak bedooh, eager sangat-sangat...dalam bahasa arab shadeeeddd...

  jak...(dibaca dalam anok tekok)...hanyalah penambahan penyedap ayat...spt manis leting, tawar heber, masam rebbe, masin pughik, merah meghe, comel lote, senyap tuppah....

  hehehe

  ReplyDelete
 3. oh ho.ho
  ok.. mekasih cikgu.. he.he

  ReplyDelete

Komen anda dihargai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...