Saturday, October 9, 2010

Seorang Tua di Galas


Tak boleh jadi !!!

Pak Teh berjalan deras menuju rumah pengerusi JKKK. Hal ini mesti diadukan segera. Sekali, dua kali, tak apa. Masuk kali ketiga, dayuslah dia kalau tak bertindak. Anak bininya nak makan apa?

Kebun getah seluas 15 ekar itu sudah 8 tahun diusahakan. 7 tahun dia menunggu hasil. Menunggu 7 tahun terlalu lama. Pak Teh terpaksa menanam ubi kayu, ubi keling, ubi itik, ubi badak, ubi setelo untuk mendapatkan pendapatan lain sebelum pokok getah dapat ditoreh.

Setelah 7 tahun, barulah Pak Teh sekeluarga dapat menuai hasil getah. Elok pula susu getah tengah mahal. Lumayan juga pendapatan Pak Teh. Tetapi disebabkan getah mahal, Pak Teh perlu pulak buat overtime. Kalau tidak habis getah sekerapnya dicuri orang. Pak Teh terpaksa berjaga di kebun getahnya siang malam dengan pedang ninja almaunahnya. Jika tak jaga, alamatnya kita menoreh, orang lain jual getah.

Kali ini masalah timbul lagi. Bukan kecurian. Malah lebih teruk. Habis pokok getahnya rosak. Nak kata babi hutan, biasanya babi hutan sondol umbi getah sahaja. Ini rosak teruk kulit getah. Bergeligih! Susu getah mengalir merata dan terus ke umbi. Tak masuk mangkuk lagi. Kalau susu getah tak masuk mangkuk, apa yang boleh dijual?

Jahanam betul! Mangkuk mana punya angkara! Panas hati benar Pak Teh.

Sesampai Pak Teh di rumah Pengerusi JKKK, dilihat ramai orang sedang bermesyuarat di beranda. Nampak macam orang luar. Kereta mewah pun banyak kelihatan. Bendera cap keris berserabut di pekarangan rumah Pengerusi JKKK.

Pak Teh tak pedulikan orang ramai dan terus merapati Pengerusi JKKK dan menceritakan masalahnya. Pengerusi JKKK tersengih kelat apabila mendengar masalah Pak Teh sambil melihat kepada seorang lelaki berbibir dan berambut tebal. Pak Teh rasa macam kenal tak kenak sahaja kepada lelaki tersebut.

“Maaflah Uteh,” Pengerusi JKKK bersuara. “Aku lupa nak mintak izin kamu hari tu. Tergesa-gesa sangat”.

Pak Teh semakin konpius apabila Pengerusi JKKK menyambung lagi.

“Bos kita dari KL ni nak menorah getah setiap hari sehinggalah hari mengundi nanti. Nanti bolehlah Sinar Harian, Berita Harian, Utusan Malaysia, TV3, TV1, TV2, AlJazeera ambil gambar boss kita ni tengah menoreh. Barulah kita boleh menang mengundi nanti,” terang Pengerusi JKKK panjang lebar.

“Ye lah. Tapi ada pengalaman ke boss nak menoreh, habis jahanam pokok getah muda aku,” Pak Teh masih memprotes.

“Ada Pak Cik, saya ada pengalaman, jangan bimbang,” lelaki berbibir dan berambut tebal bersuara mempertahankan diri.” Dulu saya pernah menoreh di Manik Urai”.

“Satu lagi Pak Cik, kalau boleh hujung minggu ni saya nak bermalam di rumah Pak Cik. Memang 2 minggu sekali saya bermalam di rumah rakyat,” lelaki tebal membahasakan orang ramai rakyat macamlah dia raja.

“Pasal pokok getah Pak Cik yang rosak, jangan risau. Nanti saya ganti. Ni, ambil dahulu bayaran pendahuluan,” lelaki tebal menghulurkan wang not RM50 beberapa keping kepada Pak Teh.

“Ni duit encik boss ke? Kalau duit boss takpalah, kesian pulak kat boss,” Pak Teh menolak baik.

“Tak. Ini dana pilihanraya kami. Ambillah, bukan dari poket saya,” Lelaki tebal memujuk. Pengerusi JKKK terbeliak mata melihat duit.

“Halal ke ni boss?” Pak Teh masih ragu.

“Halalan toyyiban,” Jawab Lelaki Tebal.

“Bukan apa boss. Biasanya dana pilihanraya ada sumbangan tokey judi, tokey china doll, tokey rasuah.....Saya nak nak makan duit tu boss,” Pak Teh mengquery.

“Mana ada macam tu Pak Cik. Dah masuk tabung untuk bantu orang miskin jadi halal lah Pak Cik. Niat kita yang penting....” Lelaki tebal masih bersabar dengan karenah Pak Teh. Pengerusi JKKK dan nampaknya menyingsing lengan baju.

“Di Pulau Pinang tu... Kenapa jadi haram pulak boss,” Tanya Pak Teh.

“Oooo.... Itu lain, sebab duit tu datang direct dari tangan Cina. Yang ni dah bilas masuk tangan Melayu, tangan sembahyang, tangan pergi Mekah.....” Hurai Lelaki tebal.

Oooooo.... Pak Teh mengambil duit dari lelaki tebal dan masukkan ke dalam poketnya. Rupanya banyak lagi ilmu agama pasal halal-haram yang dia masih jahil. Sebelum berlalu Pak Teh bertanya Lelaki tebal.

“Boss, bayaran selebihnya bila saya boleh dapat boss. Banyak pokok getah saya yang rosak tu?”

“Ooo... Pak Cik akan dapat jika parti saya menang pilihan raya ni. You help me, I help you!” Jawab Lelaki tebal berbaju batik.

2 comments:

  1. salam cikli,
    Masa ni lah rakyat boleh bermanja sikit. Bos tu bukan saja boleh noreh getah, kait buah kelapa sawit boleh, gunting rambut boleh, suap makan orang tua boleh, bersih kubur boleh, kalu suruh dia turap jalan dari rumah ke kebun pisang kita pun dia sanggup melakukan... sayang bos...

    ReplyDelete
  2. salam abah,
    masa ni la nak kelepek boss...hahaha

    ReplyDelete

Komen anda dihargai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...