Cerpen

Oleh: Ramli Haji Hassan

Nurin masih mengurung diri di dalam bilik. Ada air mata merayap di pipi cengkungnya. Nurin masih bersedih. Sedihnya bertambah-tambah setelah mendengar kata-kata Pak Uda yang begitu mengguris hatinya sebentar tadi. Nurin harapkan Pak Uda akan memberikan sokongan kepadanya, tetapi tidak. Sebaliknya Nurin terpaksa mendengar berbagai-bagai pendapat dan falsafah Pak Uda.

Sudah 2 hari Nurin berhenti kerja sebagai cashier di sebuah supermarket di Pekan Kuala Krai. Sudah 2 hari itulah hatinya dilanda kesedihan dan kegundahan. Nurin ingatkan dia akan menghabiskan masa cuti semesternya di supermarket itu sambil mengumpul wang. Itulah pertama kali dalam hidupnya bekerja makan gaji. Siapa sangka, dengan sekali cuba sahaja Nurin sudah diterima bekerja sebagai cashier di situ. Mungkin kerana pengurus supermarket itu mengambilkira Nurin sebagai seorang pelajar universiti. Tetapi, Nurin merancang, Tuhan yang menentukan. Nurin mengambil keputusan untuk tidak lagi pergi bekerja setelah hanya empat hari bekerja di situ.

Sebenarnya Nurin seronok bekerja di kaunter bayaran di supermarket itu walaupun amat meletihkan. Hari pertama bekerja, apabila pulang ke rumah, Nurin terus tidur tak ingat dunia. Ya lah, hampir 12 jam duduk di kaunter membuatkan Nurin letih sangat. Walaupun dapat duduk, tetapi lenguh dan letih Tuhan sahaja yang tahu. Tetapi Nurin seronok. Nurin seronok memerhatikan gelagat-gelagat manusia yang datang membeli di supermarket itu.

Berbagai-bagai karenah pelanggan yang telah Nurin temui sepanjang 4 hari bekerja di situ. Ada yang cerewet, ada yang garang, ada yang lucu, ada yang gila-gila, ada yang cemburu dan ada yang mengambil berat.

“Adik....” Seorang mak cik berumur 50an pernah menegur Nurin semasa dia sedang asyik mengimbas harga barang yang dibeli oleh mak cik itu.

“Adik belajarlah dulu. Sayang muda-muda begini kalau tak belajar. Ambik SPM. Rugi, umur adik baru lagi,” makcik itu terus berkata.

Nurin hanya senyum kepada mak cik itu tanpa berkata apa-apa.

Nurin memang bertubuh kecil. Siapapun yang melihatnya pasti tidak menyangka bahawa Nurin sudahpun menghabiskan tahun duanya di IPTA . Kebanyakan yang memandang akan menyangka Nurin masih belajar di sekolah menengah. Kalau bukan tingkatan tiga, mesti tingkatan empat. Itu andaian ramai orang. Nurin rasa dia mewarisi genetik sebelah ibunya. Kalau daripada sebelah ayah Nurin tidak begitu. Adik lelaki Nurin bertubuh kasar dan berjambang sehinggakan ada yang menyangka Nurin berjalan dengan teman lelaki apabila dia dilihat bersama adik lelakinya.

Nurin masih juga tidak keluar bilik sejak Pak Uda sampai tadi. Pak Uda selalu sampai di rumah Nenek masa-masa begini. Boleh dikatakan setiap malam Jumaat, lebih kurang pukul sepuluh setengah malam, dia sekeluarga akan sampai di rumah Nenek. Nurin agak mesti Pak Uda sekeluarga bertolak dari Kuala Terengganu selepas Marghrib. Pak Uda tinggal di Kuala Terengganu. Paling kurang 2 minggu sekali mesti Pak Uda balik ke rumah Nenek. Nurin tinggal dengan Nenek sejak kecil lagi. Jadi, bapa dan ibu saudara Nurin sudah semacam adik beradik dengan Nurin. Nurin seperti adik bongsu mereka.

Selalunya Nurin akan bersalam dengan Pak Uda, Makda dan 3 anak saudara comelnya apabila mereka sampai. Tetapi malam ini tidak begitu. Nurin tetap berdiam di dalam bilik. Apalagi setelah mendengar apa yang Pak Uda bualkan dengan Nenek sebentar tadi.

“Kata Nurin kerja di shopping mak?” Nurin mendengar Pak Uda bertanya Nenek.

“Dah berhenti dah,” jawab Nenek.

“Hah... Dah berhenti. Kenapa pulak,” Pak Uda bertanya kehairanan.

“Duit kutipan yang dia serah tak cukup dua ratus......” Nenek memberitahu.

“Short duit.... ?”

“Emmm... Tokey suruh dia ganti. Mana Nurin nak cari duit. Bukan dia ambil pun duit tu. Terus dia tak pergi kerja,” Nenek menerangkan panjang lebar.

“Ayah dan mak Nurin dah tahu?” Tanya Pak Uda lagi.

“Sudah. Ayah dia kata elok juga berhenti. Kena tuduh ambil duit tak tentu fasal,” beritahu Nenek lagi.

“Nurin bagitahu ke kepada tokey dia nak berhenti kerja?” Pak Uda tak putus-putus bertanya.

“Tak. Dia berhenti macam tu aje. Molek lah tu. Takkan dia nak ganti duit tu,” Nenek menyatakan pendapatnya.

“Tak boleh macam tu,” kata-kata tegas Pak Uda ini yang mengejutkan Nurin. Nurin agak Nenek pun terkejut kerana dia tidak mendengar apa-apa jawapan daripada Nenek berkaitan kenyataan tegas Pak Uda itu.

“Mana boleh berhenti macam tu aje. Kalau nak berhenti kena cakap dulu,” Pak Uda berkata lagi.

“Mana dia nak pergi kerja lagi kalau tokey tu suruh dia ganti duit 2 ratus lebih yang tak cukup tu,” Nenek bersuara ragu-ragu.

“Kalau dia terus tak pergi kerja, lagilah orang kata dia ambil duit tu. Orang akan tuduh dia buat lari duit tu,” Pak Uda menyatakan pendapatnya. Nurin mendengar dengan tekun dari dalam bilik.

“Betul juga tu,” Nenek memang begitu. Getus hati Nurin. Nenek selalu mudah bersetuju dengan Pak Uda, anak jantan kesayangannya itu. Pak Uda cakap sikit, spin sikit, mesti Nenek setuju. Sebelum ini Nenek macam setuju seratus peratus dengan tindakan Nurin tidak pergi kerja. Bukan Nenek sahaja. Ibu dan ayahnya juga setuju. Alih-alih malam ini, bila Pak Uda berfalsafah sikit, berteori sikit, terus Nenek swing 180 darjah.

“Lepas tu nak buat macam mana?” Nurin mendengar Nenek bertanya.

“Nak buat macam mana pun, Nurin dah berhenti. Sepatutnya dia kena bela diri dia sendiri...Kalau berhenti macam tu, macam lari. Macam kita bersalah. Macam apa yang tokey tuduh tu betul. Memanglah tak payah kena bayar balik duit tu bila dia tak pergi kerja, tapi sampai bila-bila pun orang akan anggap dia ambil duit di kaunter,” panjang ceramah Pak Uda.

“Bukan dia ambil,” Nenek membela Nurin.

“Ya mak, tapi Nurin tak bela diri dia. Sepatutnya dia bela diri dia dulu sebelum berhenti kerja. Mana boleh terus tak pergi kerja macam tu saja. Itu lari namanya,” Pak Uda mengulang hujah yang sama. Sakit hati betul Nurin rasa. Senang bagi Pak Uda berkata. Kalau kena atas batang hidung sendiri barulah agaknya Pak Uda tahu langit tinggi rendah. Hati Nurin menjadi semakin sakit apabila dia mendengar Nenek berkata yang sekaligus menguatkan hujah Pak Uda.

“Nurin tu pun satu, berat mulut sangat.”

Terasa hati betul Nurin dengan Pak Uda. Bukannya dia nak bersimpati dengan apa yang menimpa Nurin, tetapi dia menyalahkan Nurin lagi. Dia tidak faham situasi Nurin. Dia tidak berada di tempat Nurin. Entah malam itu berapa kali air mata Nurin merembes keluar.

Esoknya, Nurin hanya keluar bilik untuk mengambil air sembahyang sahaja. Selepas itu dia memerap di dalam bilik kembali. Malas dia nak bertemu mata dengan Pak Uda. Kata-kata Pak Uda semalam masih terus menghiris hatinya. Sehinggalah Pak Uda sekeluarga bertolak pulang ke Kuala Terengganu pukul sebelas hari itu, Nurin tetap berada di dalam bilik.

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa

Nurin dikejutkan oleh lagu Ana Rafali yang menjadi nada dering telefon bimbitnya sejak malam Ana Rafali menjuarai Anugerah Juara Lagu TV3.

“Hello, Ifa....” Sapa Nurin apabila meletakkan telefon ditelinganya.

“Nurin, mu bernasib baik,” Ifa membuka kata. Ifa adalah rakan Nurin yang baru dikenalinya semasa bekerja di supermarket. Ifa juga seorang cashier di situ.

“Kenapa Ifa,” Tanya Nurin.

“Duit yang short baru ni dah jumpa dah. Nama mu bersihlah,” Ifa memberitahu Nurin.

“Siapa jumpa?” Tanya Nurin lagi.
“Miss Chen silap kira. Mu nak balik kerja sini ke?” Ajak Ifa, macam dialah tokey supermarket itu.
“Malaslah aku. Biarlah aku terus jadi penganggur he he he,” Nurin baru bernafsu untuk ketawa setelah hampir 2 hari dia asyik memuncung mulut dan berendam air mata.
Sekarang hati Nurin berbunga-bunga bahagia kerana namanya sudah bersih. Memang seumur hidup Nurin dia tidak pernah mengambil hak milik orang lain tanpa kebenaran dengan sengaja. Apalagi hendak mencuri. Mencuri tiada dalam kamus hidupnya. Nenek dan arwah Tokcik yang menjaga dan mengasuh Nurin sejak Nurin kecil tidak pernah mengajar Nurin menjadi pencuri. Ibu dan bapa saudara Nurin juga sentiasa mengajar Nurin agar membenci sikap mengambil hak orang lain. Ibu dan ayah Nurin pun sentiasa memastikan Nurin adik beradik jauh dari sikap panjang tangan ini.
Keluarga Nurin bukan keluarga pencuri. Nama keluarga Nurin dari dulu sentiasa bersih dari perkara-perkara yang tidak baik. Nenek dan arwah Tokcik orang miskin yang bekerja membanting tulang empat kerat untuk memastikan 8 anak mereka menjadi orang yang berguna. Walaupun mereka tiada harta, tetapi mereka jauh dan bebas daripada sikap suka mengambil hak orang lain. Nurin sebagai cucu pun semestinya bertanggungjawab memastikan nama baik keluarga nenek dan arwah Tokcik ini sentiasa terpelihara.
Hari ini Nurin bernasib baik kerana wang yang tak cukup itu dijumpai semula. Sekaligus membersihkan namanya. Juga nama keluarga Nenek dan Arwah Tokcik. Mungkin berkat munajatnya kepada Allah dan doa Nenek yang Nurin lihat tidak pernah tinggal bangun sembahyang sepertiga malam.
Ting! Tiba-tiba satu perkara terlintas difikiran Nurin sekarang. Apa kata jikalau wang itu tidak dijumpai semula? Apa kata jika tiada siapa yang tahu bahawa Miss Chen telah tersilap kira? Apa kata jika Nurin terus dituduh mengambil wang itu? Akan busuklah nama Nurin. Nurin cucu Nenek, cucu arwah Tokcik. Nama Nenek dan arwah Tokcik akan terpalit sama.

Sekarang Nurin sedar bahawa dia telah memperkecilkan tanggungjawab untuk mempertahankan dirinya sendiri di hari dia diminta menggantikan wang yang tidak cukup itu. Nurin tahu sepatutnya dia berkeras supaya wang kutipan yang diserah pada hari itu dikira semula. Memang Nurin sedar sekarang bahawa dia tidak sepatutnya meninggalkan supermarket itu sehingga kiraan wang kutipan jualan di kaunter yang Nurin jaga di kira semula. Sepatutnya dia mesti pandai mempertahankan namanya dan dirinya sendiri sekaligus maruah keluarga Nenek dan arwah Tokcik.
Nurin melihat jam didinding. Sudah pukul 12 tengahari. Nurin jadi teringat kepada Pak Uda. Pak Uda yang dalam perjalanan balik ke Kuala Terengganu mesti sudah berada di sekitar Jerteh sekarang. Nurin mengakui kebenaran hujah Pak Uda semalam. Seingat Nurin, Pak Uda sering mengeluarkan pendapat yang agak tidak sewarna dengan orang lain, dan selalunya dia betul. Itu kelebihan Pak Uda. Patutlah Pak Uda selalu mendapat kepercayaan Nenek dan menjadi rujukan ibu dan bapa saudara Nurin yang lain.

Lagu Ana Rafali yang dijadikan nada dering telefon bimbit Nurin berbunyi lagi. Kali ini Nurin sengaja membiarkan lagu itu berlarutan tanpa mengangkat telefon. Nurin mahu menghayati lagu ini sedalam-dalamnya. Ada bait-bait ayat nyanyian Ana Rafali yang seakan-akan sama dengan apa yang mahu Nurin perkatakan kepada Pak Uda sekarang.

Tolong ingatkan aku

Kisah ku tersedar

Dengan kasih memeluk rasa

Bila marah merasuk minda

Kecewa menyelubungi jiwa

Aku lupa

Nurin membiarkan panggilan itu tidak berjawab. Sebaliknya tangan Nurin ringan mendail nombor di telefon bimbitnya.

“Hello, Assalamualaikum Pak Uda...... Nur minta maaf”.


Sekian.
**********************************************************************************

INTERLOCK
Oleh: Ramli Haji Hassan

Don't know what I'm doing here

I'll carry on regardless
Got enough money for one more beer
I'll carry on regardless

Good as gold, but stupid as mud
He'll carry on regardless
They'll bleed his heart 'til there's no more blood
But carry on regardless


Carry on with laugh
Carry on with cry
Carry on with brown under moonlit sky

.Suasana dalam Mahkamah Sesyen Shah Alam hari itu langsung tidak menarik perhatian Velu. Sebaliknya lirik lagu Good as gold (But stupid as mud) dendangan The Beautiful South yang menjadi siulannya dulu-dulu bermain-main di benaknya. Seakan-akan Paul Heaton penyanyi yang berwajah mirip pelawak Robin Williams itu sengaja mahu menambahkan kekusutan minda Velu dengan kata-kata yang membuatkannya meratap mengasihani diri sendiri.

Velu memandang segalanya dalam mahkamah dengan pandangan kosong. Dia tidak berminat untuk mengambil tahu masalah dan kes orang lain. Dia hanya menunggu kesnya dipanggil. Satu penantian yang dirasakan terpanjang dalam hidupnya. Mahu tidak mahu dia terpaksa membatukan diri di galeri awam sambil matanya bagaikan mata ikan kering memandang batang tubuh yang silih berganti keluar-masuk dalam kandang tertuduh di perut mahkamah itu.

Semuanya kerana interlock! Sebelum ini dia tidak kisah dan tidak mahu ambil tahu perihal interlock, walaupun dia cukup arif apa itu interlock. Sudah berpuluh aduan dan sungutan yang diterimanya berkaitan interlock.Tetapi Velu hanya membiarkan sungutan dan aduan itu berlalu pergi begitu sahaja.

Ah! Dua-tiga hari diamlah mereka. Yang penting mereka dapat duit. Bentak hatinya. Keras.

Tapi kali ini interlock betul-betul telah memberikan tekanan kepadanya. Interlock telah membuatkan dia terpaksa hadir ke mahkamah pada hari ini. Siapa mahu hadir di mahkamah untuk dibicarakan? Dibayar sepuluh ribu pun Velu tidak sanggup. Bahkan dia sanggup membayar untuk tidak perlu menghadirkan dirinya ke mahkamah. Tapi nasi sudah menjadi bubur. Sekarang ini, di sinilah Velu terpaksa duduk diam-diam, di galeri awam Mahkamah Sesyen Shah Alam, menunggu kesnya dipanggil dalam keadaan dia tidak mampu berbuat apa-apa selain diam membatu!

Paul Heaton bernyanyi lagi di dalam benaknya. Ah! Diamlah engkau. Jangan cuba nak perdaya aku. Aku bukan mangsa di sini. Sebaliknya akulah pemangsa. Aku yang perlu menginsafi diri. Jangan dendangkan lagi lagu itu. Lagipun The Beautiful South sudah berpecah. Jangan buatkan seolah-olah aku sedang cuba mencari belas kasihan orang lain dengan berlagak sebagai mangsa. Velu berperang hebat seorang diri.

Beberapa malam yang lalu, Velu mengajak kawannya Rais keluar minum. Sebenarnya Velu ingin berkongsi masalah dengan Rais, kawan baik yang paling memahaminya itu. Mereka sama-sama tinggal sebilik semasa menuntut di Universiti Malaya dahulu.

“Takkanlah kerana Interlok kamu kena dakwa di mahkamah?” Tanya Rais lagak terkejut apabila Velu memberitahu tentang saman yang diterimanya.

“Kau tak percaya?” Velu menjawab dengan menyoal balik.
“Ramai lagi orang yang hadir semasa demonstrasi membakar novel Interlok hari itu. Kenapa hanya engkau yang kena? Lagipun engkau hanya pergi ke situ untuk meramaikan orang sahaja. Tanda menyokong,” Rais berkata lagi dengan nada yang cukup tidak puas hati. Sedikit sebanyak sikap mengambil berat Rais terhadapnya membuatkan Velu terasa lapang dan selesa setelah berhari dia menjeruk rasa dengan isu interlock. Tetapi malang, Rais silap faham. Bukan Rais sahaja, ramai sudah orang yang tersilap faham apabila Velu memberitahu mereka tentang kes saman terhadapnya.

“Inilah silapnya demokrasi kita. Tak ada ruang untuk menyatakan pendapat langsung. Kau pun satulah Velu, yang engkau pergi turut serta dalam demonstrasi membakar Interlok hari tu siapa suruh? Biasanya engkau tak minat demo-demo ni. Lagi satu, engkau dah baca ke belum buku Interlok Abdullah Hussain tu?” daripada menyatakan rasa tak puas hati, nada Rais sudah bertukar menjadi semacam membebel pula. Velu rasa lebih baik dia menerangkan hal sebenar kepada Rais sebelum rakannya itu melalut lebih jauh lagi.

“Memang aku belum baca novel Interlok tu. Tapi bukan buku itu isunya”, kuat suara Velu.

“Kalau bukan Interlok, apa isu sebenarnya?” Tanya Rais kehairanan.

“Interlock,” jawab Velu.

“Dei macha.... Apa ni, sekejap Interlok, sekejap bukan Interlok, sekejap Interlok balik. Aku serius ni,” Rais tak sabar lagi dengan cakap Velu yang dirasakan semakin berbelit-belit.

“Bukan novel Interlok, tetapi interlock, interlock pada mesin power press di kilang aku. Sekarang ada faham?” Beritahu Velu sungguh-sungguh.

Velu yakin Rais dapat memahami apa yang dia sedang cuba sampaikan kerana mereka sama-sama belajar kejuruteraan mekanikal dahulu. Lagipun Rais sebagai seorang konsultan mekanikal dan elektrikal semestinya lebih afdal untuk memahami erti interlock daripadanya. Kalau itupun dia tidak faham, kelayakan Rais sebagai konsultan M&E boleh dipertikaikan. Itu fikir Velu.

“Mesin power press engkau tak ada interlock ke?” Tanya Rais terkejut. Sememangnya sebagai seorang jurutera mekanikal dia faham sangat keperluan memasang interlock pada mesin power press. Mengikut The Free Online Dictionary, interlock bermaksud a mechanical device that prevents a component from functioning when another component is functioning or situated in a particular way. Secara umum dan kasarnya interlock ialah suatu peranti yang dipasang pada sesuatu mesin agar ianya dapat memberhentikan operasi mesin tersebut secara otomatik apabila sesuatu perkara yang tidak sepatutnya dilakukan terjadi. Tujuannya adalah untuk mengelakkan kemalangan daripada berlaku.

“Interlock inilah yang paling penting untuk mesin power press engkau Velu,” kata Rais kesal. Velu akui kebenaran kata-kata Rais.

Kilang yang Velu usahakan adalah kilang mengeluarkan sprocket iaitu gear basikal dan motosikal. Kepingan besi empat segi akan ditukar menjadi bentuk bulat bergigi dengan menggunakan mesin power press. Bentuk bulat bergigi ini dibuat dengan menghentakkan kepingan besi ini tepat dari atas dengan kekuatan beberapa ekor gajah bergantung kepada ketebalan kepingan besi.

Kemalangan yang berlaku adalah kerana semasa hentakan mesin power press ke bawah, tangan pekerja yang mengendali power press masih berada di dalam kawasan hentakan. Sekiranya ini berlaku, alamat putus atau hancurlah tangan pekerja yang malang itu. Dan hari ini Velu berada di mahkamah kerana perkara ini telah berlaku di kilangnya.

“Kes no SA 63-12-2010, PP melawan Vadivelu Sprocket Industries Sdn. Bhd,” suara lantang jurubahasa mahkamah mengejutkan Velu daripada lamunannya. Dengan longlai Velu melangkah ke tepi kandang tertuduh dan berdiri tegak di situ. Perasaannya ketika itu tak terucapkan olehnya. Kalau boleh biarlah semuanya cepat berlalu.

Sebutan kes terhadap Velu dikendalikan oleh seorang pegawai OSHA yang bertindak sebagai pegawai pendakwa di bawah peruntukan Seksyen 377(b) Kanun Tatacara Jenayah yang membolehkan mana-mana pegawai kerajaan yang layak menjalankan pendakwaan di mahkamah.

Pertuduhan dibacakan. Velu telah dituduh melakukan kesalahan di bawah Seksyen 15(1) Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994, iaitu gagal memastikan setakat yang praktik keselamatan dan kesihatan pekerjanya semasa mengendalikan mesin power press sehingga menyebabkan kemalangan ke atas Jamil Bin Abdul Hamid.

Velu sungguh-sungguh kesal. Jamil adalah pekerjanya yang paling berkebolehan. Paling setia dan paling rajin. Semasa kilang itu mula-mula dibangunkan oleh Velu tiga belas tahun lalu, Jamil yang banyak membantunya. Jamillah yang bekerja sehingga lewat malam kerana terpaksa menyiapkan tempahan sprocket daripada pelanggan. Kadang-kadang Velu terpaksa berhutang gaji dengan Jamil kerana kesuntukan modal. Memang jasa Jamil telah banyak membantu membangunkan kilang Velu. Sekarang tangan Jamil sudah hancur dilenyek mesin power press. Jamil sudah hilang upaya. Mustahil Jamil dapat bekerja di situ lagi dengan hanya tangan kanan sekerat siku. Rasa bersalah Velu semakin menebal apabila teringatkan anak-anak Jamil yang ramai dan isteri Jamil yang tidak bekerja. Pastinya mereka amat memerlukan tangan kanan Jamil yang telah hancur dibaham mesin power press itu untuk meneruskan kehidupan mereka.

“Adakah kamu faham pertuduhan yang dibacakan?” Tanya jurubahasa mahkamah setelah selesai membacakan pertuduhan.

“Ya,” jawab Velu sambil menganggukkan kepala.

“Adakah kamu mengaku bersalah?” Tanya jurubahasa mahkamah lagi dengan matanya memandang tepat ke dalam mata Velu.

Memang Velu akui dialah yang bersalah. Sebelum ini dia tidak berasa begitu. Setelah apa yang terjadi ke atas Jamil, pekerja yang juga rakan karibnya, barulah dia sedar akan kesalahannya. Sebelum ini bukan power press di kilangnya tidak pernah memakan tangan orang. Seorang pekerja Bangladesh telah putus 2 inci jari telunjuknya setahun lepas. Tetapi Velu berjaya menyembunyikan dan mendiamkan kes tersebut. Pekerja Bangladesh itu dihantar pulang ke negaranya dan diberikan sedikit pampasan untuk menutup mulut. Selepas itu seorang gadis belasan tahun yang sedang menunggu keputusan SPM telah putus 2 jari kanan. Bersusah Velu membiayai kos perubatan gadis itu dan mempengaruhi gadis itu dan keluarganya supaya tidak melaporkan kemalangan itu ke pejabat OSHA. Jika dilaporkan juga, gadis itu yang akan mendapat susah kerana dia yang bekerja secara cuai dan tidak mengikut prosedur yang telah ditetapkan oleh pihak kilang. Itu kata-kata amaran Velu kepada gadis itu dan keluarganya yang tinggal melarat di sebuah estet. Memang senang memperdayakan orang miskin dan tidak berpelajaran. Apatah lagi bila dihulurkan kepada mereka sejumlah wang. Sekarang apabila memikirkan perkara itu, Velu ingin sahaja menyumpah dirinya sendiri.

“Adakah kamu mengaku salah?” Suara jurubahasa mahkamah lebih lantang kali ini apabila Velu diam membisu.

Velu mengangguk.

“Ya. Saya mengaku,” itu sahaja yang Velu termampu ucapkan. Matanya memandang tepat ke lantai kerana dia tidak sanggup melihat sesiapa lagi ketika ini.

Fakta kes dibacakan oleh jurubahasa mahkamah dan Velu mengangguk mengakui fakta yang dibacakan. Hasratnya Cuma satu, biarlah semuanya berakhir dengan cepat.

“Apa rayuan kamu?” Suara parau Tuan Hakim menembus tepat ke jantung Velu.

Semalam Velu sudah menghafal beberapa skrip rayuan untuk mengurangkan hukuman di hadapan hakim. Tetapi hari ini semuanya hilang. Velu yang petah bercakap dan selalu menang berbahas di kedai kopi hari ini sedang bersusah payah menyusun ayat untuk menyelamatkan diri di hadapan seorang hakim mahkamah sesyen.

“Errr...Minta dikurangkan denda tuan. Bisnes kurang baik, saya pun dah insaf tuan,” itu sahaja yang mampu Velu keluarkan dari kerongkongnya.

Giliran pegawai pendakwa pula bangun membuat hujahan. Habis diungkitkan oleh pegawai berkaca mata itu tentang kemalangan-kemalangan lalu yang telah terjadi di kilang Velu dengan dikemukakan dokumen-dokumen pembuktian yang tidak dapat disangkal lagi. Kedegilan Velu untuk menurut arahan pegawai OSHA juga dibuktikan dengan notis-notis yang telah dikeluarkan oleh pegawai OSHA semasa pemeriksaan kilang yang tidak pernah diendahkan oleh Velu selama ini. Velu mencuba sepositif mungkin untuk mendengar hujah pendakwa muda yang sedang membalunnya kerana dia akui semuanya benar belaka.

“Pihak pendakwa memohon mahkamah yang mulia ini menjatuhkan hukuman yang seadil-adilnya kepada Orang Kena Saman,” pegawai pendakwa menutup hujahnya dengan yakin.

Velu berasa amat kecewa dan malu dengan dirinya sendiri sekarang. Bukan setakat dia telah gagal memastikan keselamatan penggunaan mesin power press, bahkan dialah yang telah mengarahkan agar power press di kilangnya diubahsuai.

Sebenarnya power press yang dibeli oleh Velu kebanyakannya telah tersedia dengan ciri-ciri keselamatan. Ada yang menggunakan two-hand button dan ada yang menggunakan laser beam sebagai pengadang. Tetapi sistem keselamatan ini sengaja dipintas atau di’by-pass’ oleh Velu agar produktiviti kilangnya bertambah. Bukankah fahaman umum bahawa keselamatan itu menyusahkan dan membuang masa?

Sistem pengadang two-hand button memastikan hanya dengan menekan kedua-dua butang, di kiri dan di kanan, barulah power press dapat berfungsi. Butang yang diletakkan di kiri dan kanan dengan jarak lebih kurang setengah depa antara satu sama lain akan memastikan bahawa semasa bahagian atas power press menghentak kebawah, tangan operator yang mengendalikan power press akan sentiasa berada di luar kawasan kerja power press, iaitu di butang kiri dan kanan. Oleh itu, tiada kemungkinan tangan operator akan dihempap oleh mesin itu.

Sistem pengadang laser beam pula menggunakan cahaya laser sebagai pagar di bahagian hentakan power press. Jika garisan cahaya laser ini terganggu atau terputus, power press akan berhenti secara otomatik. Oleh itu, tangan operator mestilah sentiasa berada diluar kawasan hentakan agar tidak mengganggu garisan cahaya laser bagi memastikan power press dapat beroperasi.

Inilah interlocking system yang perlu ada pada sesuatu mesin power press yang diabaikan oleh Velu selama ini. Kerana mahu mengejar masa dan mementingkan keuntungan, Velu telah mengenepikan interlock yang amat diperlukan dalam operasi di kilangnya dan hari ini adalah hari pengajaran kepadanya. Biarlah lambat, asalkan selamat.

Di luar mahkamah, Velu menjabat tangan pegawai pendakwa erat-erat sambil menuturkan kata-kata terima kasih. Pegawai pendakwa membetulkan kaca matanya sambil tangan kirinya digenggam dan dirapatkan kedadanya lalu berkata seakan berfalsafah.

“Mr. Velu, interlock tidak boleh di’by-pass’, barulah kita selamat dan tenang. Begitu juga hati kita.... Hati inilah interlock kepada tindakan seharian kita.”

Velu rasa dia faham kata-kata itu lalu mengejapkan lagi genggaman salamnya.

Sekian.

**********************************************************************************
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...