Monday, February 6, 2012

Blog Zaman Nabi

Salam Maulidurrasul kepada semua. Semoga sambutan Maulidurrasul kali ini menguatkan lagi kecintaan kita kepada Allah dan Rasulnya.

Aku cuma berimaginasi jika sekiranya blogging ni sudah ada di zaman jahilliyah dulu. Aku rasa pastinya semasa Nabi S.A.W dilahirkan, blog Abu Lahab, bapa saudara Bagindalah yang paling meriah. Mesti dia update blog dia, abulahab.blogspot.com  setiap setengah jam. Pada 20 April 571M sahaja mahunya tidak kurang 24 entry dibuat oleh Abu Lahab.

'IT'S A MIRACLE, IT'S A BOY'

'FREE MILK FOR EVERYBODY'

'HIS NAME IS MUHAMMAD'

'A NEW HOPE FOR MECCA PEOPLE'

'MY NEPHEW IS COOL'  etc etc

Tetapi apabila sahaja Nabi S.A.W dilantik menjadi rasul dan sudah menyampaikan risalah Islam, pastinya abulahab.blogspot.com akan berubah rentak dan sentiasa membuat fitnah ke atas Nabi S.A.W. Pastinya Abu Lahab dan geng-geng se entry dengannya akan menubuhkan kesatuan blogger anti Nabi yang tak habis-habis menghentam dan menyakiti Nabi S.A.W termasuk menyiarkan gambar-gambar Nabi S.A.W yang telah disuperimpose. Blog mereka pastinya ditaja oleh Apco yang berpusat di Madinah semasa itu.

Dan semestinya akan ada pula bloggers yang menyokong Nabi S.A.W. Mereka juga akan menubuhkan kesatuan bloggers pro Nabi S.A.W. Entry mereka akan bercerita tentang risalah yang Nabi S.A.W sedang sampaikan. Pastinya enak membaca blog mereka yang mendapat bimbingan direct daripada Nabi S.A.W.

Ada juga blog penulis upahan yang hanya mencari tuan yang sanggup bayar lebih. Depa ni lebih kepada spin doctors yang akan cuba sedaya upaya menambahbaik dan menghalalkan tindakan majikan yang membayar mereka disamping melonjakkan nama mereka sendiri. Mereka boleh swing 180 darjah pada bila-bila masa sahaja. Antara blog yang tersohor semestinya binubai.blogspot.com dan abuamir.wordpress.com.

Yang paling banyak adalah blog-blog yang tidak incline ke mana-mana. Blog yang hanya bercerita pasal oasis, kebab kambing, roti arab, barkhan, how to get the most of your unta, trade-in unta, dapatkan barangan dari Syam dengan separuh harga, no-slaves, sajak-sajak kontemporari Mekah, tudung dan jubah dari Basrah, double your kambing-double your income, duit masuk tanpa perlu menjual kambing atau unta, jenis-jenis kurma, cara nak buat duit di musim haji etc etc. Seronok tentunya melayari blog-blog ini sambil menunggu kambing meragut di Oasis.

Kesimpulannya, di zaman mana pun kita, di era mana pun kita. Berceramah, berkomedi, berlakon, berkarya, berkartun, berblog, bertwitter, berpolitik, berfacebook, bertv, berradio, berkah kah kah, bercerpen, bernovel, janganlah sesekali mencari haluan yang bertentangan dengan risalah yang Rasulullah S.A.W bawa. Kita kena jawab semua tu bro. Sendiri mau ingat.

6 comments:

  1. Assalamualaikum...

    Entry yang sangat best! dan penuh makna yang tersirat disebalik yg tersurat...

    mudah2an kita menerima syafaat Rasulullah SAW di akhirat kelak..

    ReplyDelete
  2. Salam Tuan,
    Salam Maulidurrasul, semoga keberkatan hidup milik kita semua, InsyaAllah, Amin.

    ReplyDelete
  3. meli.....hebat dan menarik....kelah gu wei !!!
    -genzo

    ReplyDelete
  4. banyka makna yg trsurat n trsirat...salam maulidur rasul....

    ReplyDelete
  5. Seronok baca. Banyak isi penting

    bayangkan zaman itu ada facebook
    mesti ada page 'Kami Bersama ....' / 'Kami Benci....'

    ReplyDelete

Komen anda dihargai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...