Monday, April 23, 2012

Hidup Tak Pernah Berubah

25 tahun lalu.

Termenung di jendela asrama sambil menongkat dagu.

"Emmm.... Bilalah biasiswa nak masuk nih!"


2 jam 50 minit yang lalu.

Tersandar di kerusi sambil mata melihat siling.

"Mmm... Bilalah gaji nak masuk nih!"

27 comments:

  1. Umur 58 tahun, sambil tangan terketar-ketar menekan punat remote control TV,

    "Hai bilalah pencen nak masuk ni".

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...Betul la. Lupa nak masuk yang tu

      Delete
  2. pencen

    I've ever had before!

    If you have a very expressive, inquisitive and chatty

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat pencen itu satu keistimewaan

      Delete
  3. kita sekadar mengulangi skrip yg sama, pada watak dan perwatakan yg sama. Pada sikap dan sifat yg sama, cuma berlainkan latar tempat dan masa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. siaran ulangan atau siaran tertunda

      Delete
  4. 25 tahun lalu.

    Termenung di surau sekolah sambil menangis.
    " Bila lah aku dapat keluar dari asrama celaka nih!"

    2 jam 50 minit yang lalu.

    Duduk bersila atas tilam ...
    " Harap2 dapatlah aku cabutan Al-Awfar, dapat berhenti kerja"

    Umur 58 tahun sambil menghirup kopi o panas di Rumah Kenangan
    " Nyesal aku tak kawin, tak de lah lepak kat rumah Orang Tua ni".

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan begini, umur 58, sambil meneguk kopi starbuck...

      "harta mana lagi yang aku boleh rembat buat masuk kubur ni"

      Delete
    2. Mohd Irwan Bin Mohd Apandi dapat 100K cabutan semalam ..... Huaaa ... nama aku bila nak kuar.

      Delete
    3. Kita hanya bisa bermimpi haha

      Delete
  5. Beruntung juga ada wang yg pasti akan masuk...bayangkan pada mereka yg tak tahu lagi ada atau tak duit utk digunakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak...saya insaf, cuma gaji bulan ni kenapalah rasanya lambat datang!

      Delete
  6. 7 tahun lepas: Bila la nak siap pagar kebun ni?

    1 saat lepas: Bila la nak siap pagar kebun ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 7 tahun lepas: nanti kita tanam durian & setto & mokte

      1 saat lepas : kita tanam getah la...

      Delete
  7. dulu hujung bulan semak duit biasiswa pada buku bank
    "..............."
    sekarang hujung bulan tengok duit gaji dalam slip gaji
    "ishhhhh... kalaulah jumlah yang ada sama dalam slip gaji ni"

    ubat hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. slip yang tenang, jangan disangka duitnya masih ada.

      Delete
  8. dari kecil hingga dewasa , kita asyik menunggu sahaja ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tunggu boleh jadi nikmat, boleh jadi seksa

      Delete
  9. 25 tahun akan datang.

    Sambil menghirup kopi tanpa gula.

    *Bilalah pencen nak masuk neh.

    Thehehe..=)

    ReplyDelete
  10. pagi2 esok lepas subuh p cucuk kad kt bank.....

    ReplyDelete
  11. hidup nie mungkin memang cmtue agaknya. . . money is not everything but no money,no life.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye miss, money ni dah queen control orang

      Delete
  12. 15hari dari sekarang.....errrkk nape cepat sgt duit gaji habis heheh

    ReplyDelete

Komen anda dihargai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...