Wednesday, July 14, 2010

Rahmat Ujian. Maha Suci Allah


Ahad lepas aku ke Kerteh kerana tugas. Menjelang Maghrib dalam perjalanan pulang ke Kuala Terengganu, tiba-tiba...
BANG !
Tak sangka motosikal yang sedang aku overtake dengan tak semena-mena menghentam sisi kiri kereta aku.
"Eh! Kenapa dia belok tiba-tiba ni?" Kata bos aku yang berada di sebelah. Dia nyata terkejut besar. Aku hanya mampu membalas steering ke kanan dan berhenti di kanan jalan lebih kurang 30 meter dari tempat perlanggaran.
Aku keluar kereta bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan. Alhamdulillah, nampak remaja perempuan penunggang dan pembonceng motosikal tanpa topi keledar itu tidak apa-apa. Motosikal itu tidak terbalik pun.
Bila aku berjalan ke arah mereka, phosshhh.... mereka menghilang. Masuk kampung. dalam hati aku lega bangat. Aku fikirkan mereka sudah terjelepok atas jalan berdasarkan dentuman tadi.
Dua orang makcik sedang memerhatikan eksiden itu dari laman rumahnya di tepi jalan.
"Lari dah.... Tak tahu anak siapa. Mak cik tak kenal", kata seorang daripadanya.
"Mujurlah tu dia lari. Kalau dia tunggu pun saya tak tahu nak buat apa", balas aku. Maksudku dia lari bermakna dia tidak cedera. Syukurlah.
"Sebelah tangang dok pegang handphong", beritahu mak cik itu lagi.
Aku melintas jalan mendekati mak cik berdua tu. Cakap-cakap lebih kurang kemudian sambung perjalanan balik.
Di rumah aku memeriksa kerosakan pada kereta. Kemek biasa, could be worse. Syukurlah.
Aku terpandang tayar kereta. Ada crack merata tempat! Aku check tayar lain. Tayar hadapan sebelah kanan juga crack. Dua di belakang ok. Bahaya betul. Boleh burst any time aje ni. Rupanya eksiden dengan motorsikal tadi adalah rahmat yang besar kepada aku.
Esoknya aku ke kedai tayar. Apa yang aku jumpa amat mengejutkan. Di sebelah dalam, keadaan tayar memang teruk. Padahal baru tahun lepas tayar ni aku tukar. Manufacturing date 2008.
Jadi eloklah kita selau-selalu check tayar kita.
Terima kasih Allah. Terima kasih adik motorsikal, tapi laing kali jangang dok naik motor santai atas jalang tak pakai topi keledar sambil dok sembang pakai henpong. Bahaye.
Apa nak buat...


Manufacturer patut bertanggungjawab. Low quality. Tayar ada nama.Tak patut. Macam tayar celup pulak. Adakah aku telah tertipu oleh penjual?

4 comments:

  1. alhamdulillah... syukur tsk jadi apa2 dua belah pihak... kena berhati2 la pilih kedai dan penjual dan PEMIMPIN...(hee..hee).. minyak ngan guls naik lak...puurah betui la..

    ReplyDelete

Komen anda dihargai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...