Si sahabat tiada dalam gambar ini, dia ke Gunung Tahan. Kami di Bukit Bakar, Machang, Kelantan |
Gunung Tebu di Setiu, Terengganu cantik, sejuk dan berkabus. Bila sudah malas memanaskan air, bancuh milo pakai air sejuk pun sama saja rasanya. Cuma akan terdapat banyak ketulan-ketulan milo yang tidak larut di permukaan air. Itu sahaja.
Tetapi si sahabat ini, milo bancuhannya semua larut kerana tiada ketulan milo yang terapung di dalam cawan. Ilmu penjaga gunung mana entah yang dia telah belajar.
Lalu kerja-kerja membancuh milo disubkan kepadanya. Dia menerima dengan hati yang lapang dan tanpa sepatah bantahan. Sejak saat itu, milo yang dijamu kepada ahli ekspedisi walaupun sejuk, tetapi tiada ketulan milo beku terapung.
Rahsia terbongkar akhirnya. Ilmunya ternyata hanya ilmu alam dan ilmu hisab sahaja. Milo bancuhannya sama dengan milo bancuhan orang lain, milo berketul-ketul terapung di dalam jug. Dikutipnya semua dan dimakan, kemudian barulah milo diserve.
Wakenabeb.
Mesti dia suka 'mengatah' milo masa kecik dulu.
betul-betul tinggi tahap ilmu dia..hehe
ReplyDeleteEeewwwwwwuuuu....!
ReplyDelete(Bro... 'Word verification' tu menjengkelkan lah...!)
cikli..
ReplyDelete"the secret is...
there is
no secret"
:)
skrg ni xsmpt nk mngarang kat opis..
nt sy karang kt umh dlu
pstu pos kt opis..
hehe..
dh xg cc..
layan tnet opis..
time free..atau rht..
:)
salam Tuan,
ReplyDeleteThanks bebenyak ye share nagn saya pasal info nak sertai citer klasik tu. cikli klu menang belanje saya yer... Daijobu?????
pena marhen,
ReplyDeletesetinggi gunung tebu..
gedek!
ReplyDeletealamak sori bro.
sekarang dah buang.
putri,
ReplyDeletebagus. di opis buat kerja opis je.
no facebook or blogging during opis hour.
itu baru betul.
cikgu zam,
ReplyDeletesama-sama. kalau menang? haha cerita orang lain lagi best.
saja-saja mengasah tangan utk menulis.
belanja anytime pon boleh.